fbpx

Dušan Kozarev: Otkloniti utisak da Priština pruža podršku uzurpatorima

Скопска иницијатива

Скопска иницијатива

Na sastanku takozvane „Skopske inicijative“ za rešavanje problema raseljenih sa Kosova u Podgorici, osim predstavnika vlada Kosova, Makedonije i Crne Gore, prisustvuju i predstavnici Vlade Srbije. U Ime Vlade Srbije, zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev, poručio je, kako se kaže u saopštenju, da su u protekle dve decenije uslovi za održivi povratak interno raseljenih na Kosovo i Metohiju bili veoma loši, što je opredelilo veliki broj raseljenih za integraciju u mesta raseljenja. Međutim, povratak kako je naglasio Kozarev, mora ostati ravnopravna opcija trajnog rešenja. 

„Upravo činjenica da i nakon toliko godina još uvek postoje raseljeni koji izražavaju spremnost da se vrate na Kosovo i Meothiju, što govori iskustvo naše Kancelarije, ali i rezultati anketiranja UNHCR-a sprovedenog u 2016. godini, obavezuje sve nas da obezbedimo uslove za održivi povratak“, rekao je Dušan Kozarev u Podgorici, na sastanku „Skopske inicijative“ za rešavanje problema raseljenih sa Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, razlozi koji su doveli do uspostavljanja ovog regionalnog procesa dodatno argumentuju potrebu za modelom projekta povratka koji sprovodi Kancelarija za Kosovo i Metohiju, poznatog kao Sunčana dolina.

Kozarev je naglasio da je neophodna ustaljena razmena informacija i učestala saradnja kroz format Skopske inicijative, ali i donatorska podrška, kako bi se ubrzao proces dolaženja do konkretnih i održivih rezultata.

Skopska inicijativa

On je izrazio žaljenje zbog činjenice da su u procesu povratka interno raseljenih i dalje prisutni svi ranije isticani problemi vezani za bezbednost, imovinu i pristup pravima.

„Hapšenja raseljenih lica i povratnika na osnovu prijava komšija, najčešće uzurpatora njihove imovine, 18 godina nakon progona, ukazuje na organizovanu aktivnost sa ciljem opstrukcije povratka i povraćaja imovine. Sama hapšenja sprovođena su nepotrebno brutalno, pred drugim raseljenima i članovima porodice i određivane su mere pritvora. Sve to ima efekat zastrašivanja raseljenih lica i odvraćanja od povratka ili pokušaja povraćaja svoje imovine“, upozorio je Kozarev.

Prema njegovim rečima, neophodno je da OEBS, UNHCR i druge relevantne misije na Kosovu i Metohiji prate ovakve slučajeve, da se pronađe sistemsko rešenje koje bi podrazumevalo sankcije za lažne optužbe, kompenzaciju za oštećenog i adekvatnu kampanju na lokalnom nivou, kako bi se stalo na put ovoj praksi, otklonio utisak da Priština na taj način pružaju podršku uzurpatorima i povratilo poverenje raseljenih u mogućnost ostvarivanja i zaštite njihovih prava na Kosovu i Metohiji.

 

A.Ć.

%d bloggers like this: