Душан Козарев: Отклонити утисак да Приштина пружа подршку узурпаторима

Скопска иницијатива

На састанку такозване „Скопске иницијативе“ за решавање проблема расељених са Косова у Подгорици, осим представника влада Косова, Македоније и Црне Горе, присуствују и представници Владе Србије. У Име Владе Србије, заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев, поручио је, како се каже у саопштењу, да су у протекле две деценије услови за одрживи повратак интерно расељених на Косово и Метохију били веома лоши, што је определило велики број расељених за интеграцију у места расељења. Међутим, повратак како је нагласио Козарев, мора остати равноправна опција трајног решења. 

„Управо чињеница да и након толико година још увек постоје расељени који изражавају спремност да се врате на Косово и Меотхију, што говори искуство наше Канцеларије, али и резултати анкетирања УНХЦР-а спроведеног у 2016. години, обавезује све нас да обезбедимо услове за одрживи повратак“, рекао је Душан Козарев у Подгорици, на састанку „Скопске иницијативе“ за решавање проблема расељених са Косова и Метохије.

Према његовим речима, разлози који су довели до успостављања овог регионалног процеса додатно аргументују потребу за моделом пројекта повратка који спроводи Канцеларија за Косово и Метохију, познатог као Сунчана долина.

Козарев је нагласио да је неопходна устаљена размена информација и учестала сарадња кроз формат Скопске иницијативе, али и донаторска подршка, како би се убрзао процес долажења до конкретних и одрживих резултата.

Скопска иницијатива

Он је изразио жаљење због чињенице да су у процесу повратка интерно расељених и даље присутни сви раније истицани проблеми везани за безбедност, имовину и приступ правима.

„Хапшења расељених лица и повратника на основу пријава комшија, најчешће узурпатора њихове имовине, 18 година након прогона, указује на организовану активност са циљем опструкције повратка и повраћаја имовине. Сама хапшења спровођена су непотребно брутално, пред другим расељенима и члановима породице и одређиване су мере притвора. Све то има ефекат застрашивања расељених лица и одвраћања од повратка или покушаја повраћаја своје имовине“, упозорио је Козарев.

Према његовим речима, неопходно је да ОЕБС, УНХЦР и друге релевантне мисије на Косову и Метохији прате овакве случајеве, да се пронађе системско решење које би подразумевало санкције за лажне оптужбе, компензацију за оштећеног и адекватну кампању на локалном нивоу, како би се стало на пут овој пракси, отклонио утисак да Приштина на тај начин пружају подршку узурпаторима и повратило поверење расељених у могућност остваривања и заштите њихових права на Косову и Метохији.

 

А.Ћ.