fbpx

SRS: U Skupštini se usvajaju zakoni koji vode ka zaokruživanju nezavisnosti Kosova

Фото: Јутјуб, скриншот

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović izjavio je na konferenciji za medije da objedinjena rasprava o četiri zakona koja su se našla pred narodnim poslanicima predstavlja još jedan korak ka zaokruživanju nezavisnosti Kosova i Metohije.

Šarović je objasnio da se u zakonu o osnivanju transportne unije na 39 mesta pominje Kosovo, a suština problema leži u tome što je taj ugovor, kako je naveo, po svojoj prirodi međunarodni i međudržavni.

„Srbija potpisuje ovaj ugovor sa Evropskom unijom i zemljama zapadnog Balkana, a nažalost, jedna od strana potpisnica je Kosovo“, naglasio je zamenik predsednika SRS.

Šarović je istakao da se zakonom o potvrđivanju ovog međunarodnog ugovora određeni državni prerogativi Republike Srbije prenose Kosovu i da se u zakonu direktno govori o državljanima „republike Kosovo” i o firmama koje se formiraju na Kosovu i koje će obavljati lučni i drugi međunarodni transport.

Srpski radikali odbijaju učešće u, kako navode, režimskoj predstavi u kojoj se Kosovo ne priznaje formalno, ali se suštinski ne preduzima ništa da se spreči otimanje državnih ingerencija i prerogativa državne vlasti.

Nemanja Šarović je istakao da do pre nekoliko godina nije bilo carine na administrativnim prelazima, da nije postojala kosovska policija, a da su Srbi imali svoje opštine, zdravstvo i školstvo. Veliki broj institucija funkcionisao je u sistemu Srbije, što danas nije slučaj.

„Nadležnosti Srbije prebacuju se na tzv. državu Kosovo i režim u Beogradu ništa ne preduzima da taj proces zaustavi”, ocenio je on.

U nastavku obraćanja, Šarović je rekao da je za vreme vlade Aleksandra Vučića smanjen udeo javnog duga u bruto društvenom proizvodu. On je izneo statističke podatke kojima je opovrgao ovu tvrdnju ministarke Zorane Mihajlović i ustvrdio da predstavnici „režima manipulišu“ ekonomskim pokazateljima, kako bi obezbedili što širu podršku građana Srbije.

%d bloggers like this: