Група професора Приштинског универзитета: Да ли је проф. др Раде Грбић државни пројекат?

Фото Б. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: зграда Универзитета у Приштини

Поводом вести да је проф. др Раде Грбић, постављен за ректора Приштинског универзитета, огласила се група професора, која захтева поштовање аутономије универзитета и тражи од Министартва просвете да обезбеди да се на Приштинском универзитету спроведу избори за ректора у демократској академској атмосфери. У писму, које је наша редакција добила, група професора подсећа на одлуку Скупштинског Одбора за образовање Републике Србије, који је на седници, одржаној 15.октобра 2015. након разматрања информација о притужбама у вези са радом декана Медицинског факултета проф. др Радета Грбића „донео одлуку да декан Медицинског факултета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, поднесе оставку на функцију“.

Писмо, чији су потписници познати нашој редакцији,објављујемо у целости:

Oсећање одговорности и савесност у схватању значаја и улоге Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, а пре свега његове друштвене улоге у циљу опстанка српског народа на Косову и Метохији, наметнуло је потребу да се обратимо јавности у вези последњих дешавања на Универзитету. Надамо се да ће Саопштење довести до адекватне реакције надлежних који су дужни, по природи својих функција, да нам омогуће спровођење избора за ректора Универзитета у демократској академској атмосфери без сувишних притисака ван наше установе. Сведоци смо чињенице да је у претходном периоду вршен велики притисак на наш Универзитет.

Последња дешавања на Универзитету дају нам за право да констатујемо да се нешто много веће и значајније крије иза незаконитог постављења проф.др Благоја Недељковића за в.д. ректора. Непуна четири месеца након именовања в.д. ректора експресно се расписују избори за ректора. На колегијуму декана в.д. ректор је предочио динамику избора, који се требају одржати у року од недељу дана, наводећи да је то став Министарства просвете. У досадашњој пракси никада се није десило да Министарство просвете одређује динамику избора и фаворизује једног кандидата. Није ли то још једно грубо нарушавање аутономије универзитета или обмањивање универзитетске јавности од стране садашњег руководства универзитета. Убеђени смо да Министар просвете не стоји иза навода да је став државе да ректор универзитета буде проф.др Раде Грбић. Изражавамо сумњу да је проф.др Раде Грбић државни пројекат, како то неки желе да представе, јер да је тако Влада би га именовала за в.д. када је 1. августа смењен претходни ректор.

Овај наш став поткрепљујемо чињеницом да је Скупштински Одбор за образовање Републике Србије на 27. седници Одбора, одржаној 15. октобра 2015. након разматрања информација о притужбама у вези са радом декана Медицинског факултета проф.др.Радета Грбића и након његовог обраћања и обраћања професора Медицинског факултета, после четворочасовне дискусије усвојио предлог закључака.

 У закључцима (тачка 3.) „Одбор предлаже да декан Медицинског факултета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици поднесе оставку на функцију“.

 Након тога Универзитет у Приштини на својој седници Сената донео је Одлуку о прихватању закључака Скупштинског Одбора за образовање. За одлуку су гласали сви чланови сената а против је био само Раде Грбић.

 Прво основно јавно тужилаштво у Београду је поводом Кривичне пријаве (Кт.бр.249/15) од 13.05.2016. против Радета Грбића донело Одлуку о примени института одложеног кривичног гоњења окривљеног из чл.283.ЗКП због кривичног дела фалсификовања исправе из чл.355 ст.1 КЗ па је наредбом од дана 12.05.2016. наложено да уплати 200.000 динара у хуманитарне сврхе.

 Јавно постављамо питање: да ли овакав човек може да буде ректор Универзитета у Приштини, јавно указујемо и указиваћемо на притиске који се врше у циљу доношења такве одлуке Универзитета. Са поносом истичемо да наш Универзитет има реномиране професоре који су се у досадашњем раду доказали као врсни стручњаци и руководиоци и чијим би се доласком на чело Универзитета ојачала и још брже развијала наша институција.


ГРУПА ПРОФЕСОРА УНИВЕРЗИТЕТА У ПРИШТИНИ

 

А.Ћ.