fbpx

Grupa profesora Prištinskog univerziteta: Da li je prof. dr Rade Grbić državni projekat?

Фото Б. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: зграда Универзитета у Приштини

зграда Универзитета у Приштини, Фото Б. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Povodom vesti da je prof. dr Rade Grbić, postavljen za rektora Prištinskog univerziteta, oglasila se grupa profesora, koja zahteva poštovanje autonomije univerziteta i traži od Ministartva prosvete da obezbedi da se na Prištinskom univerzitetu sprovedu izbori za rektora u demokratskoj akademskoj atmosferi. U pismu, koje je naša redakcija dobila, grupa profesora podseća na odluku Skupštinskog Odbora za obrazovanje Republike Srbije, koji je na sednici, održanoj 15.oktobra 2015. nakon razmatranja informacija o pritužbama u vezi sa radom dekana Medicinskog fakulteta prof. dr Radeta Grbića „doneo odluku da dekan Medicinskog fakulteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, podnese ostavku na funkciju“.

Pismo, čiji su potpisnici poznati našoj redakciji,objavljujemo u celosti:

Osećanje odgovornosti i savesnost u shvatanju značaja i uloge Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a pre svega njegove društvene uloge u cilju opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, nametnulo je potrebu da se obratimo javnosti u vezi poslednjih dešavanja na Univerzitetu. Nadamo se da će Saopštenje dovesti do adekvatne reakcije nadležnih koji su dužni, po prirodi svojih funkcija, da nam omoguće sprovođenje izbora za rektora Univerziteta u demokratskoj akademskoj atmosferi bez suvišnih pritisaka van naše ustanove. Svedoci smo činjenice da je u prethodnom periodu vršen veliki pritisak na naš Univerzitet.

Poslednja dešavanja na Univerzitetu daju nam za pravo da konstatujemo da se nešto mnogo veće i značajnije krije iza nezakonitog postavljenja prof.dr Blagoja Nedeljkovića za v.d. rektora. Nepuna četiri meseca nakon imenovanja v.d. rektora ekspresno se raspisuju izbori za rektora. Na kolegijumu dekana v.d. rektor je predočio dinamiku izbora, koji se trebaju održati u roku od nedelju dana, navodeći da je to stav Ministarstva prosvete. U dosadašnjoj praksi nikada se nije desilo da Ministarstvo prosvete određuje dinamiku izbora i favorizuje jednog kandidata. Nije li to još jedno grubo narušavanje autonomije univerziteta ili obmanjivanje univerzitetske javnosti od strane sadašnjeg rukovodstva univerziteta. Ubeđeni smo da Ministar prosvete ne stoji iza navoda da je stav države da rektor univerziteta bude prof.dr Rade Grbić. Izražavamo sumnju da je prof.dr Rade Grbić državni projekat, kako to neki žele da predstave, jer da je tako Vlada bi ga imenovala za v.d. kada je 1. avgusta smenjen prethodni rektor.

Ovaj naš stav potkrepljujemo činjenicom da je Skupštinski Odbor za obrazovanje Republike Srbije na 27. sednici Odbora, održanoj 15. oktobra 2015. nakon razmatranja informacija o pritužbama u vezi sa radom dekana Medicinskog fakulteta prof.dr.Radeta Grbića i nakon njegovog obraćanja i obraćanja profesora Medicinskog fakulteta, posle četvoročasovne diskusije usvojio predlog zaključaka.

 U zaključcima (tačka 3.) „Odbor predlaže da dekan Medicinskog fakulteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici podnese ostavku na funkciju“.

 Nakon toga Univerzitet u Prištini na svojoj sednici Senata doneo je Odluku o prihvatanju zaključaka Skupštinskog Odbora za obrazovanje. Za odluku su glasali svi članovi senata a protiv je bio samo Rade Grbić.

 Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je povodom Krivične prijave (Kt.br.249/15) od 13.05.2016. protiv Radeta Grbića donelo Odluku o primeni instituta odloženog krivičnog gonjenja okrivljenog iz čl.283.ZKP zbog krivičnog dela falsifikovanja isprave iz čl.355 st.1 KZ pa je naredbom od dana 12.05.2016. naloženo da uplati 200.000 dinara u humanitarne svrhe.

 Javno postavljamo pitanje: da li ovakav čovek može da bude rektor Univerziteta u Prištini, javno ukazujemo i ukazivaćemo na pritiske koji se vrše u cilju donošenja takve odluke Univerziteta. Sa ponosom ističemo da naš Univerzitet ima renomirane profesore koji su se u dosadašnjem radu dokazali kao vrsni stručnjaci i rukovodioci i čijim bi se dolaskom na čelo Univerziteta ojačala i još brže razvijala naša institucija.


GRUPA PROFESORA UNIVERZITETA U PRIŠTINI

 

A.Ć.

%d bloggers like this: