Dani dokumentarnog filma u Gračanici

VI Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi GRAFEST  svečano će biti otvoren večeras u gračaničkom Domu kulture i trajaće od 28. do 30. novembra 2017. godine.

Festival će otvoriti članica žirija Svetlana Popović i prošlogodišnja pobednica ovog festivala Jasmina Stojković.

Foto: Arhiva

Revijalni program predstaviće tri celovečernja filma u čijem su nastanku učestvovali naši autori, na teritorijama koje su za njih bile nove i nepoznate, saopštili su organizatori.Rusiju upoznajemo kroz snimke sa puteva, spektakularni kolaž koji će nas zabaviti i uveriti da je pravi život neverovatniji i uzbudljiviji od bilo kakve izmaštane priče! (PUT, 28.11. u 19 č). U zatvoru za mentalno obolele na Siciliji nailazimo na zastrašujuću sliku čoveka otcepljenog od samog sebe, u sistemu koji prestaje da ga prepoznaje kao čoveka (KONTRAINDIKACIJA, 29.11. u 19 č). Na obližnjoj Šar-planini, kao u snu, vreme se usporava i prostor širi (GORA, 30.11. u 16 č).

U takmičarskom delu programa, učestvovaće 10 od ukupno 51 prijavljenog rada sledećih autora: Marka Lekića (RTK2), Ivana Miljkovića (Gračanica onlajn), Ivana Vučkovića (RTK2), Ranka Đinovića, Bojana Antića (RTV Puls), Sonje Ristić (Rima), Maje Denić (RTK2), Žarka Joksimovića, Refika Kasija i Aleksandre Jovanić (RTK2). Žiri će izabrati najbolje meću njima, kojima će na svečanom zatvaranju biti dodeljene i nagrade.

Grafest 2016. godine

Jednoipočasovno predavanje namenjeno je mladima i ukazuje na dostupnost novih tehnologija, ali i veštinu potrebnu da se njome ovlada; održaće ga iskusni predavači i dokumentaristi, Zoran i Svetlana Popović. Iako je namenjeno prevashodno mladima, na ovo predavanje mogu doći i profesionalci i drugi zainteresovani za dokumentarni film.
Svi revijalni, kao i odabrani filmovi iz takmičarkog programa, biće prikazivani i u Galeriji „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici, svake večeri od 20 časova,  od 28. novembra do 02. decembra.

Ulaz na sve festivalske projekcije i dešavanja je besplatan.