Графест, подстицај лепог у свету ужасавајуће ружноће и грубости

Прошлогодишња победница, новинарка Јасмина Стојковић и чланица жирија фестивала, предавач и документариста Светлана Поповић отвориле су синоћ у Грачаници шести Међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми „Графест“.

„Графест из године у годину постаје све значајнији фестивал и велики мотив за рад“, рекла је Стојковићева у уводној речи. Она је оценила да је фестивал допринео већем, бољем и квалитенијем раду свих косовскометохијских новинара.

„Сви критеријуми су сада подигнути на виши ниво, јер када стварамо емисију или филм сада имамо у виду и овај фестивал и критеријуме које он поставља ауторима.“

Јасмина Стојковић, прошлогодишња победникца Графеста, Фото: ГрачаницаОнлајн

Документариста, предавач и чланица жирија Светлана Поповић отворила је овогодишњи „Графест“ поручивши да фестивал треба да буде „микро корак и подстицај да сви заједно урадимо нешто лепо у свету ужасавајуће ружноће и грубости“.

„Надам се да ће „Графест“ заиста бити фестивал, дакле, прослава иако, нажалост то неће бити прослава радости и светлости у филмовима које ћемо видети, због света у којем живимо, али када се сви ми будемо суочимо са свим филмовима и у њима као рефлекс пронађемо оне тешкоће и све оно о чему размишљамо, увидећемо да постоји широк контекст, а то је да постоји оно што се ником не може узети, то је питање прошлог. Све оно што су нам преци оставили, чак иако то као материјално више не постоји, то се не може променити. То треба да нам буде инспирација за неке мале кораке”, рекла је Поповићева.

Жири овогодишњег Графеста, Фото: ГрачаницаОнлајн

Поред ревијалног, фестивал се састоји из такмичарског дела програма и предавања.

„У џепу камера у глави намера“ назив је предавања које ће са младима одржати документаристи Зоран и Светлана Поповић. У оквиру радионице, данасу у 10:30 часова,  биће приказан и анализиран рад младих ауторки из Грачанице Николине Живић и Кристине Андрејевић „Ја знам ко сам“.

У оквиру ревијалног програма фестивала биће представљена три целовечерња филма у чијем су настанку учествовали наши аутори, на територијама које су за њих биле нове и непознате.

Публика је синоћ, могла да погледа филм ПУТ (Дорога) у режији Дмитрија Калашњикова који представља својеврсан портрет Русије кроз снимке аутомобилских камерица.

У оквиру такмичарског дела програма, данас од 16 часова, биће приказани филмови:

„Призренска богословија“ – изникла из пепела, Марка Лекића (РТК 2),

„Живот на мањиски начин – Општина Приштина“ – Иван Миљковић, Анђекла Ћуп (ГрачаницаОнлајн)

„Кантаутор Мијо Бурић“ – Иван Вучковић (РТК 2)

„Живот на мањинкси начин – општине на северу Косова“ – Иван Миљковић, Анђелка Ћуп (ГрачаницаОнлајн)

„Универзум бола“ – Ранко Ђиновић.

У ревијалном програму Графеста вечерас ће бити приказан филм „Контраиндикација“ о затворској болници за ментално оболеле особе на југу Италије, редитељке из Беорада Тамаре Фон Штајнер.

Фестивал траје до 30 новембра. Улаз за све пројекције је слободан.

 

Иван Миљковић