Далибор Јевтић: Вратите се на Косово, обезбедићемо вам све услове за то

Далибор Јевтић са расељенима са Косова у Смедереву

Далибор Јевтић са расељенима са Косова у Смедереву

У циљу поспешивања повратка расељених на Косово, потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић састао се са расељенима у Смедереву и поручио да се врате на своја имања и да ће им Министарство на чијем је челу, обезбедити све неопходне услове.

„Нама је првенствено циљ повратак сваке српске породице на Косово, на томе ћемо инсистирати и нa томе радимо. Тај повратак мора да буде добровољан, али је једна од могућности и интеграција у срединама у којима они данас живе, уколико то они желе. И ту ћемо радити са градовима и општинама у централној Србији, како би смо то питање решавали“, рекао је данас у Смедереву, на састанку са расељенима са Косова, потпредседник Владе Косова Далибор Јевтић.

Када је реч о повратку, Јевтић је рекао да ће се расељенима, уколико одлучеда се врате, министарство на чијем је челу, обезбедити не само кров над главом, већ и све што је уз то неопходно. Проблем узурпиране имовине се мора што хитније решити, поручио је министар за повратак и заједнице:

„Проблем узурпирне имовине ћемо решавати онако како смо договорили на недавно одржаној регионалној иницијативи у Подгорици, на којој су учествовале четири владе: Србије, Црне Горе, Македоније и Косова. Формираће се посебан судски панел који ће се једино бавити питањем узурпиране имовине, како бисмо све што је нерешено решили у што краћем периоду“.

Далибор Јевтић је такође истакао је да ће се кроз конкретне пројекте повратницима обезбедити радна места и навео пример покретања задруге у месту Осојане у општини Исток.

„Такође ћемо и у Косовском Поморављу, одакле су расељени у Смедереву у великој већини, формирати задругу која ће покрити целу територију Косовског Поморавља, од Клокота, Партеша, Ранилуга, Каменице… где год да се налазе, да заједно раде и да своју робу пласирају“, поручио је Јевтић, а преноси Информативна служба Министарства за заједнице и повратак у Влади Косова.

Расељени су данас истакли да је веома значајно што имају прилику да разговарају са министром Јевтићем, док је градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић казала да ће се заједничким снагама учинити максимални напори да се свима који желе повратак, то и омогућити, а да ће се свима који у Смедереву остану, обезбедити нормални услови за живот. Аврамовићева се захвалила министру Јевтићу на упорности коју показује, у овом нимало лаком и значајном процесу.

Анђелка Ћуп