fbpx

Dalibor Jevtić: Vratite se na Kosovo, obezbedićemo vam sve uslove za to

Далибор Јевтић са расељенима са Косова у Смедереву

Далибор Јевтић са расељенима са Косова у Смедереву

U cilju pospešivanja povratka raseljenih na Kosovo, potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se sa raseljenima u Smederevu i poručio da se vrate na svoja imanja i da će im Ministarstvo na čijem je čelu, obezbediti sve neophodne uslove.

„Nama je prvenstveno cilj povratak svake srpske porodice na Kosovo, na tome ćemo insistirati i na tome radimo. Taj povratak mora da bude dobrovoljan, ali je jedna od mogućnosti i integracija u sredinama u kojima oni danas žive, ukoliko to oni žele. I tu ćemo raditi sa gradovima i opštinama u centralnoj Srbiji, kako bi smo to pitanje rešavali“, rekao je danas u Smederevu, na sastanku sa raseljenima sa Kosova, potpredsednik Vlade Kosova Dalibor Jevtić.

Kada je reč o povratku, Jevtić je rekao da će se raseljenima, ukoliko odlučeda se vrate, ministarstvo na čijem je čelu, obezbediti ne samo krov nad glavom, već i sve što je uz to neophodno. Problem uzurpirane imovine se mora što hitnije rešiti, poručio je ministar za povratak i zajednice:

„Problem uzurpirne imovine ćemo rešavati onako kako smo dogovorili na nedavno održanoj regionalnoj inicijativi u Podgorici, na kojoj su učestvovale četiri vlade: Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova. Formiraće se poseban sudski panel koji će se jedino baviti pitanjem uzurpirane imovine, kako bismo sve što je nerešeno rešili u što kraćem periodu“.

Dalibor Jevtić je takođe istakao je da će se kroz konkretne projekte povratnicima obezbediti radna mesta i naveo primer pokretanja zadruge u mestu Osojane u opštini Istok.

„Takođe ćemo i u Kosovskom Pomoravlju, odakle su raseljeni u Smederevu u velikoj većini, formirati zadrugu koja će pokriti celu teritoriju Kosovskog Pomoravlja, od Klokota, Parteša, Raniluga, Kamenice… gde god da se nalaze, da zajedno rade i da svoju robu plasiraju“, poručio je Jevtić, a prenosi Informativna služba Ministarstva za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

Raseljeni su danas istakli da je veoma značajno što imaju priliku da razgovaraju sa ministrom Jevtićem, dok je gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović kazala da će se zajedničkim snagama učiniti maksimalni napori da se svima koji žele povratak, to i omogućiti, a da će se svima koji u Smederevu ostanu, obezbediti normalni uslovi za život. Avramovićeva se zahvalila ministru Jevtiću na upornosti koju pokazuje, u ovom nimalo lakom i značajnom procesu.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: