Vlada Kosvova usvojila Uredbu o porvatku i trajna rešenja za raseljena lica

Na predlog potpredsednika Vlade i ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića, Vlada Kosova je, na danas održanoj sednici, usvojila Uredbu o povratku raseljenih lica, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.   

”Ova Uredba predstavlja važan korak u trajnom i održivom rešenju u procesu povratka raseljenih lica na Kosovo“, ocenio je Jevtić na sednici Vlade.

Uredba bi trebalo da obezbediti bolju saradnju i koordinaciju opštinskih kancelarija za povratak i zajednice sa Ministarstvom za zajednice i povratak, ali i drugih relevantnih opštinskih odeljenja. Ova vladina mera, trebalo bi da raseljenim licima olakša pristup institucijama i osnaži njihovu transparetnost.

„Vlada Kosova treba da pokaže spremnost i snagu da se konačno izborimo za ono što je naš zajednički interes i cilj, a to je vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i vrednosti različitosti, da se trajno i konačno reši pitanje raseljenih,” zaključio je Jevtić.

Ministar Jevtić je naveo da Uredba predstavlja rezultat zajedničkog rada svih učesnika u okviru regionalne inicijative ”Skopski proces”, međunarodnih institucija i Ministarstva za zajednice i povratak, te da kao takva treba da doprinese pozitivnim promenama i praktičnijim rešenjima u procesu povratka.

I.M.