Влада Косвова усвојила Уредбу о порватку и трајна решења за расељена лица

На предлог потпредседника Владе и министра за заједнице и повратак Далибора Јевтића, Влада Косова је, на данас одржаној седници, усвојила Уредбу о повратку расељених лица, саопштено је из Министарства за заједнице и повратак.   

”Ова Уредба представља важан корак у трајном и одрживом решењу у процесу повратка расељених лица на Косово“, оценио је Јевтић на седници Владе.

Уредба би требало да обезбедити бољу сарадњу и координацију општинских канцеларија за повратак и заједнице са Министарством за заједнице и повратак, али и других релевантних општинских одељења. Ова владина мера, требало би да расељеним лицима олакша приступ институцијама и оснажи њихову транспаретност.

„Влада Косова треба да покаже спремност и снагу да се коначно изборимо за оно што је наш заједнички интерес и циљ, а то је владавина права, поштовање људских права и вредности различитости, да се трајно и коначно реши питање расељених,” закључио је Јевтић.

Министар Јевтић је навео да Уредба представља резултат заједничког рада свих учесника у оквиру регионалне иницијативе ”Скопски процес”, међународних институција и Министарства за заједнице и повратак, те да као таква треба да допринесе позитивним променама и практичнијим решењима у процесу повратка.

И.М.