Две недеље од подношења захтева, САД није одобрила визу Рамушу Харадинају

Фото: ГрачаницаОнлајн (архива)

Како преноси приштински лист на албанском језику Коха Диторе, косовски премијер Рамуш Харадинај није добио визу да посети Сједињене Америчке државе, ни петнаест дана после подношења захтева. Лист тврди да је разлог то, што амерички Стејт департмент није спреман за сусрет са Харадинајем.

Одлука посланика Скупштине Косова да не ратификује Споразум о демаркацији са Црном Гором и иницијативе за опозив или промену одлуке о формирању Специјалног суда за ратне злочине такозване Ослободилачке војске Косова, главни су разлози што косовски премијер није добио визу да посети Сједињене америчке државе, иако је захтев предао пре две недеље, објавила је приштинска КТВ, а пренео лист Коха Диторе.

Јуче је на свом Фејсбук профилу Харадинај објавио да је поднео захтев за визу и да је процедура у току.

„Tренутке живота или смрти имали смо 24. марта 1998. године, то се наставило до 24. марта 1999. године, када су нам Америка и НАТО притекли у помоћ и никада то нећу заборавити. Чекам на моју визу… Верујем у Косово! Верујем у Америку! Поступак за издавање визе је у току“, написао је харадинај на свом профилу, док његов политички саветник Авни Арифај за Коху каже да виза за Харадинаја још увек није одобрена.

„Влада Косова не зна да ли је виза премијеру Рамушу Харадинају одбијена, то је у процедури и још нисмо добили одговор. Ниједном државном званичнику никада није одбијена америчка виза, а још мање премијеру неке државе“, тврди Арифи.

Како сазнајемо, уколико се Амбасади САД-а у Приштини поднесе захтев за такозвану дипломатску визу, она се добија у року 24 сата.

Извор: Коха Диторе, КТВ

Анђелка Ћуп