fbpx

Sutra nastavak dijaloga Beograda i Prištine, nakon više od 13 meseci

Канцеларија за Косово и Метохију

U utorak, 16. januara, nakon više od 13 meseci, nastavljaju se pregovori Beograda i Prištine u Briselu. Delegaciju Beograda predvodi direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a delegaciju Prištine, novi šef pregovaračkog tima Avni Arifi.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, predvodiće od utorka do četvrtka, od 16. do 18. januara, u Briselu, delegaciju Beograda u nastavku pregovaračkog procesa sa Prištinom.

„Predviđeno je da teme razgovora u Briselu budu primena postignutih sporazuma o Zajednici srpskih opština, slobodi kretanja, integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, pravosuđu, energetici i druga otvorena pitanja“, piše u saopštenju Informativne službe Kancelarije za KiM.

U delegaciji Beograda, pored predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom, biće i predstavnici nadležnih ministarstava i institucija po navedenim temama.

Juče je i šef pregovaračkog tima Prištine, Avni Arifi, koji je na to mesto imenovan umesto Edite Tahiri, takođe najavio nastavak dijaloga. Arifi je prištinskim medijima na albanskom rekao da je on šef tima za pregovore na tehničkom nivou.

„Dijalog sa Beogradom će voditi kosovski predsedenik Hašim Tači, a glavnu ulogu u sprovođenju sporazuma, imaće Vlada Kosova“, istakao je Arifi. Inače, Arifi je šef kabineta kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, čiji je savetnik bio i 2005. godine, kada je Haradinaj prvi put izabran za premijera Kosova.

Podsećamo da su ovo su prvi razgovori Beograda i Prištine na ekspertsko-političkom nivou, nakon više od 13 meseci. Poslednji su održani krajem novembra i početkom decembra 2016. godine.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: