fbpx

Meštani Gračanice odaju počast Oliveru Ivanoviću

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн:

Grupa građana okupila se danas spontano u manastiru Gračanica kako bi zapalila sveće za pokoj duše ubijenom Oliveru Ivanoviću. Sveće su simbolično palili u 11 časova, kada je telo lidera Građanske inicijative SDP iz Severne Mitrovice prevezeno put Beograda.

„Stranačka obeležja danas nam nisu važna i potrebna niti je vreme za protesne šetnje,  mitingovanje i slanje političkih poruka i parola. Ovo je žalostan povod i nenadoknadiv gubitak za sve kosovske Srbe“, kaže Zdravko Đokić iz Gračanice.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Zdravko Đokić

„Neka Oliver počiva u miru, kad ga već među nama nije imao“, kaže Đokić.

Branislav Marković: Ubijaju nas već 18 godina, a prave reakcije izostaju

Među grupom građana koji su palili sveće bio je i predsednik GI „Centralno Kosovo“ Branislav Makrović.

„Ovo je najtragičniji događaj za srpsku politiku na Kosovu,  pogotovu što je ubijen čovek koji je sve pozivao na mir a, dijalog uvek stavljao u prvi plan“, kaže Marković.

On dodaje da sa grupom svojih priajtelja i građana, posredstvom društvenih mreža i poziva obavestio građane i medije da se danas spontano okupe u manastiru kako bi palili sveće.

„Evo kao što vidite jedan broj ljudi je došao sa nama, neki su došli i ranije i čitavo jutro pale sveće za pokoj duše Oliveru“, pojašnjava Marković.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Branislav Marković, predsednik GI „Centralno Kosovo“

Predsednik GI „Centralno Kosovo“ ističe da u ovakvim trenucima srpski narod mora da pokaže jedinstvo u borbi za svoja prava.

„Nas ovde ubijaju 18 godina, a prave rekacije, po pravilu izostaju. Sa jedne strane se plašim da se počinionci neće naći, kao što se ni jedan do sada nije pronašao, a sa druge mislim da onaj koji je povukao obarač, nije ni slutio da će uslediti strahovito veliki pritisak na sve, na predstavnike Međunarodne vlasti na Kosovu, na Kosovske institucije, ali i na državu Srbiju da se počinioci pronađu.

Marković ističe da je ubistvo Ivanovića još jedna skupa lekcija koju su svi Srbi na Kosovu naučili, a tiče se nemilih događaja koji su prethodili, paljenja automobila, tihih i javnih pretnji pred izbore.

On navodi da je najveća odgovnornost na predstavnicima UN-a, kao krovnoj međunarodnoj organizaciji, a potom i na misiji EU na Kosovu koje su trebalo da obezbede i garantuju mir i stabilnost svim ljudima na Kosovu i Metohiji.

Zbog Olivera i svih dosadašnjih žrtava obaveza je da ostanemo ovde!

Boban Dančetović iz Babinog Mosta kaže da je ubistvo Olivera Ivanovića strašan događaj u kome je bez života ostao potpuno nevin čovek.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Boban Dančetović.

„ Linčno sam ga poznavao, Oliver je bio veliki borac za ljudska prava i sve što je radio, radio je sa ogromnom energijom, dozom emocija, ljubavi i hrabrosti. Verovao je u ovaj narod i ono u šta mi svi verujemo, zato smo i ovde. Neka je njemu laka zemlja i večna slava, a na nama je da i zbog Olivera i svih dosadašnjih žrtava ostanemo ovde i nastavimo borbu za naša prava i opstanak“, rekao je Dančetović.

Kako je sinoć najavljeno, pod sloganom „Mi smo ovde“, građani centralnog Kosova pozvani su da se danas u 14 časova okupe u porti Manastira Gračanica kako bi odali poštu Oliveru Ivanoviću, lideru SDP-a i borcu za prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Ivan Miljković

 

 

%d bloggers like this: