Мештани Грачанице одају почаст Оливеру Ивановићу

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Група грађана окупила се данас спонтано у манастиру Грачаница како би запалила свеће за покој душе убијеном Оливеру Ивановићу. Свеће су симболично палили у 11 часова, када је тело лидера Грађанске иницијативе СДП из Северне Митровице превезено пут Београда.

„Страначка обележја данас нам нису важна и потребна нити је време за протесне шетње,  митинговање и слање политичких порука и парола. Ово је жалостан повод и ненадокнадив губитак за све косовске Србе“, каже Здравко Ђокић из Грачанице.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Здравко Ђокић

„Нека Оливер почива у миру, кад га већ међу нама није имао“, каже Ђокић.

Бранислав Марковић: Убијају нас већ 18 година, а праве реакције изостају

Међу групом грађана који су палили свеће био је и председник ГИ „Централно Косово“ Бранислав Макровић.

„Ово је најтрагичнији догађај за српску политику на Косову,  поготову што је убијен човек који је све позивао на мир а, дијалог увек стављао у први план“, каже Марковић.

Он додаје да са групом својих приајтеља и грађана, посредством друштвених мрежа и позива обавестио грађане и медије да се данас спонтано окупе у манастиру како би палили свеће.

„Ево као што видите један број људи је дошао са нама, неки су дошли и раније и читаво јутро пале свеће за покој душе Оливеру“, појашњава Марковић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Бранислав Марковић, председник ГИ „Централно Косово“

Председник ГИ „Централно Косово“ истиче да у оваквим тренуцима српски народ мора да покаже јединство у борби за своја права.

„Нас овде убијају 18 година, а праве рекације, по правилу изостају. Са једне стране се плашим да се починионци неће наћи, као што се ни један до сада није пронашао, а са друге мислим да онај који је повукао обарач, није ни слутио да ће уследити страховито велики притисак на све, на представнике Међународне власти на Косову, на Косовске институције, али и на државу Србију да се починиоци пронађу.

Марковић истиче да је убиство Ивановића још једна скупа лекција коју су сви Срби на Косову научили, а тиче се немилих догађаја који су претходили, паљења аутомобила, тихих и јавних претњи пред изборе.

Он наводи да је највећа одговнорност на представницима УН-а, као кровној међународној организацији, а потом и на мисији ЕУ на Косову које су требало да обезбеде и гарантују мир и стабилност свим људима на Косову и Метохији.

Због Оливера и свих досадашњих жртава обавеза је да останемо овде!

Бобан Данчетовић из Бабиног Моста каже да је убиство Оливера Ивановића страшан догађај у коме је без живота остао потпуно невин човек.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Бобан Данчетовић.

„ Линчно сам га познавао, Оливер је био велики борац за људска права и све што је радио, радио је са огромном енергијом, дозом емоција, љубави и храбрости. Веровао је у овај народ и оно у шта ми сви верујемо, зато смо и овде. Нека је њему лака земља и вечна слава, а на нама је да и због Оливера и свих досадашњих жртава останемо овде и наставимо борбу за наша права и опстанак“, рекао је Данчетовић.

Како је синоћ најављено, под слоганом „Ми смо овде“, грађани централног Косова позвани су да се данас у 14 часова окупе у порти Манастира Грачаница како би одали пошту Оливеру Ивановићу, лидеру СДП-а и борцу за права Срба на Косову и Метохији.

Иван Миљковић