Више од пет сати Срби са Косова разговарали са Александром Вучићем

Фото ГрачаницаОнлајн

Председник Србије Александар Вучић, јуче је, после посете северу Косова, обишао манастир Грачаницу, а након тога, више од пет сати разговарао са мештанима Метохије, Коосвског Поморавља и централног Косова.

Више од пет сати, до дубоко у ноћ, српски председник Александар Вучић, разговарао је са Србима који живе јужно од Ибра. Срби из Метохије, Косовског Поморавља и централног Косова, али и из села Бање и Суво Грло у општини Србица, изнели су председнику своје проблеме, који су се углавном тицали економске ситуације и запослења. Међутим, истакнуто је и незадовољство због разних неправилности приликом доделе средстава које Република Србија издваја за Србе на Косову, као и приликом доделе станова и субвенција.

Српски председник је свима одговорао појединачно и обећао помоћ државе, Владе Србије и своју личну. Приликом разговора, који су гледаоци широм Србије могли директно да прате на појединим телевизијским каналима, јављали су се и донатори, па је тако фудбалер Дејан Станковић обећао аутомобил за Центар за социјалну заштиту из Прилужја.

Фото ГрачаницаОнлајн

Председник Вучић је истакао да ће представници државе од сада много ревносније пратити по колико плата имају појединци, ко добија плате и из републике Србије и од кососвских институција, како се не би догодило да нека породица има по неколико плата, а да неке немају ни основна средства за преживљавање.

„То је наш посао за наредни период, видели смо да је то наишло на највећу пажњу свуда, чак и у Митровици, а не само овде јужно од Ибра“, рекао је Вучић, нагласивши да је најважније да се очува мир и стабилност и да преговри са представницима Албанаца морају да се наставе.

„Преговори ће да буду тешки, а деловање Србије је веома ограничено. Мали је простор за деловање, али на том простору морамо да гледамо да урадимо све што можемо, да добијемо највише што можемо, а да изгубимо што мање“, нагласио је председник Србије.

Пре доласка у Дом културе у Лапље Село, где га је очекивало преко 3000 људи, Вучић је обишао и манстир Грачаницу са домаћинима, епископом рашко призренским Теодосијем и архимандритом Иларионом, игуманом манастира Драганац.

Анђелка Ћуп