fbpx

Radio Bravo, glasilo na papiru ili u etru?

Фото: Радио Браво

Фото: Радио Браво

Povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je prilikom posete Kosovu, između ostalog, pomogao i da se jedan mladić zaposli u Radiju Bravo iz Osojana kod Istoka, oglasio se urednik Radio Goraždevca, Darko Dimitrijević, tvrdeći da Radio Bravo ne emituje program već dve godine. Direktor Radija Bravo Radoš Repanović, saopštenjem poslatom medijima, demantuje navode kolege Dimitrijevića, uz opasku da ovakve tvrdnje ne mogu da zaustave rad njegovog radija. Udruženje novinara Srbije na svom sajtu prenosi saopštenje Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u kome se kaže da se ovo ministarstvo uverilo da Radio Bravo ne emituje program na osnovu dopisa predsednika Privremenog organa opšine Istok. Direktor Kancelarije Vlade Srbije Marko Đurić danas je dao intervju za Radio Bravo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na TV Hepi da je prilikom svoje posetu Kosovu, između ostalog, pomogao da nekoliko građana dobije posao. Leonid Dubić će, po rečima predsednika Vučića, početi da radi na Radiju Bravo, lokalnom mediju iz Osojana kod Istoka. Povodom ove Vučićeve izjave, oglasio se glavni i odgovorni urednik Radija Goraždevac u opštini Peć, Darko Dimitrijević, tvrdeći da Radio Bravo ne emituje program.

Foto: Radio Bravo

“U situaciji kada srpski mediji na KiM jedva opstaju, nama je itekako dragocen svaki novi kolega, ali je problem u tome što Radio Bravo ne radi i ne emituje program već pune dve godine. Sa ovom činjenicom su upoznati i lokalni srpski funkcioneri, srpsko stanovništvo u tom kraju, ali i Ministarstvo kulture u Beogradu”, naglašava Dimitrijević.

Odmah po objavljivanju izjave glavnog i odgovornog urednika Radija Goraždevac, direktor Radija Bravo, Radoš Repanović, sa dva saopštenja tvrdi suprotno, odnosno da Radio Bravo emituje program, a u prilogu šalje fotografije studija i dozvolu za emitovanje programa.

“Na kraju želimo da stavimo tačku na sve ove neistine koje su uperene protiv nas i naglasimo da pored tolike pompe koja se podigla oko zaposlenja jednog mladića, mi od toga nećemo odustati. Obećanje koje smo mi dali predsedniku Vučiću biće ispunjeno, Leonid Dubić će početi uskoro da radi u našoj radio stanici. Napominjemo da nikada nismo dobili niti jedan dinar od Kancelarije za KiM, niti smo ikada tražili pomoć. Dopisi pojedinih političkih nepismenjakovića nikada neće uticati na rad našeg radija, uveravamo vas u to, jer smo na dozvolu za rad naše radio stanice čekali više od tri godine, tako da nastavljamo i dalje da emitujemo program na srpskom jeziku u Metohiji”, piše u saopštenju Radija Bravo, koje je potpisao direktor Radoš Repanović.

Foto: Radio Bravo

U isto vreme, Udruženje novinara Srbije objavljuje saopštenje Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u koje su, kako kažu, imali uvida i u kome piše da se ovo ministarstvo uverilo da Radio Bravo ne emituje program. Zbog toga je Ministarstvo kulture i informisanja poništilo svoju raniju odluku o dodeli novčanih sredstava ovom radiju.

“U obrazloženju odluke o ukidanju podrške, koju je potpisao ministar Vladan Vukosavljević, navodi se da Ministarstvo „informaciju dobijenu od strane Privremenog organa opštine Istok smatra dokazom o promenjenim okolnostima u odnosu na one koje su postojale u vreme donošenja rešenja“”, saopštava UNS, citirajuću odluku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

U današnjem saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, kaže se da direktor Marko Đurić pozdravlja odluku da Radio Bravo zaposli Leonida Dubića i da je veoma važno boriti se za svako radno mesto na Kosovu i Metohiji, jer se time sprečava odliv srpskog stanovništva.

„Godinama unazad, Srbi u Metohiji se nalaze u najtežem i bezbednosnom i socio-ekonomskom položaju, u jednoj vrsti socijalne izolacije, sa stalnim mačem nad glavom, pretnjama i očiglednim znacima da neko ne želi da Srba u Metohiji bude. Međutim, dolaze bolji dani za Srbe u enklavama u Metohiji u svakom smislu“, rekao je Đurić u intervjuu Radiju Bravo.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: