”Братско срце” и ”Пријатељи манастира Дечани” помажу деци са Косова и Метохије

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: ”Братско срце” и ”Пријатељи манастира Дечани” помажу деци са Косова и Метохије

Епископ рашко-призренски Теодосије, освештао је данас у просторијама манастира Грачаница амбуланту, у којој ће се прегледати деца са срчаним сметњама. Освештењу су присуствовали представници италијанских хуманитарноих организација ”Братско срце” (Cuore Fratello) и ”Пријатељи манастира Дечани” (Amici di Decani), који већ две године успешно спроводе пројекат у оквиру којег је већ петоро деце оперисано због срчаних сметњи, у клиници „Сан –Донато“, у Милану.

Уз присуство представника хуманитарних организација из Италије ”Братско срце” (Cuore Fratello) и ”Пријатељи манастира Дечани” (Amici di Decani), које већ две године заједно са Епархијом рашко призренском, спроводе пројекат „Радости срца“, у оквиру којег је петоро деце оперисано због срчаних сметњи, данас је у просторијама манастира Грачаница Епископ рашко- призренски Теодосије отворио и освештао амбуланту, у којој ће се вршити прегледи деце оболеле од срчаних болести. Деца ће се по потреби слати на операцију у Италију. Владика Теодосије је рекао да је лечење деце Божје дело и да су се зато Епархија рашко- призренска и италијански хуманитарци удружили у ономе што је „добро и Богу угодно“.

„Ово је био Божји благослов да се сви заједно потрудимо и да учинимо добро, како би та деца била здрава и срећна у животу. Овај пројекат говори да када нас је радост и љубав Божја сабрала, ту нема удаљености која се не може превазићи и све наше различитости у љубави Христовој, постају једно. Све у славу Божју, а на корист и здравље деце“, рекао је владика Теодосије, нагласивши да ће се пројекат наставити.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Епископ рашко-призренски Теодосије са Ебљеном Драгомај

У протекле две године, колико траје овај пројекат лечења деце са Косова и Метохије од срчаних сметњи, оперисано је петоро, једно дете албанске и четворо деце српске националности. Оперисна деца се сада осећају добро и са својим родитељима су присуствовала освећењу амбуланте. Међу оперисанима је и свештеник Српске православне цркве, свештеник Дејан.

Дон Клаудио Мађони, представник организације „Братско срце“, захвалио се монасима Епархије рашко-призренскe на гостопримству и додао да је досадашња сарадња била лепа и веома значајна.

„Ми смо сада још боље упознали људску природу и оно што је у човековом срцу и ово познанство и ови сусрети су једно право богатство. То је прави поклон који смо добили од Бога, захваљујући овој сарадњи“, истакао је Дон Клаудио, подсетивши на реч Господњу, упућену његовим ученицима: „Немојте их слати да иду да купе, него им ви сами дајте да једу“ и позивајући да се сарадња настави у циљу пораста хуманости и на Косову и у Италији.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Дон Клаудио Мађони

По речима менаџера пројекта „Радости срца“, Паола Маргинонија, било је потребно много руда да се ова амбуланта опреми адекватном опремом.

„Међутим, амбуланта ће помоћи да лечење деце која имају проблема са срцем буде још ефикасније и покушаћемо у наредним годинама да се трудимо још више, како бисмо излечили највећи могући број деце“

Отварању амбуланте су присуствала до сада излечена деца са родитељима, као и др. Соња Rакочевић, која ће радити у амбуланти, после обављене специјализације и обуке у Милану, на клиници „Сан-Донато“.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: амбуланта у порти манастира Грачаница

„Наша црква, наш владика и наши дивни пријатељи из Италије, нашли су пут спасења за многу децу“, рекла је др Ракочевић, нагласивши да је ово јединствена помоћ за децу и родитеље и „велика радост за нашу цркву и за нашу земљу, зато што захваљујући овим дивним људима из клинике „Сан-Донато“ обезбеђујемо више простора и средстава за операцију деце која у овом тренутку негде траже помоћ.“

У име родитеља оперисане деце, захвалила се Мирјана Јевтић, а у порти манастира Грачаница је био и деветогодишњи Ебљен Драгомај из околине Ђаковице са породицом, који је први оперисан у Милану, у оквиру пројекта „Радости срца“.

Новоотворена амбуланта ће радити у хуманитарне сврхе, по позиву и уз благослов владике Теодосија.

Анђелка Ћуп