Дарко Димитријевић: Ђурић у интервјуу Радију Браво дао одговор на сва питања Радио Гораждевца

После саопштења Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију да је Марко Ђурић дао интервју за Радио Браво, за који уредник Радио Гораждевца Дарко Димитријевић тврди да не емитује програм већ две године, УНС је објавио Димитријевићев текст под насловом „Ђурић у интервјуу Радију Браву дао одговор на сва питања радио Гораждевца“. Текст преносимо у целости.

„Еј Радоше, добро вече! – започео је интервју директор Канцеларије за КИМ Марко Ђурић, који је трајао нешто више од минут за Радио Браво из Осојана, који је након нашег писања 24.01.2018. године укључио предајник и почео да емитује музику.

Паника која је настала након нашег писања да Радио Браво не емитује програм заправо је страх да се не открије да радио Браво нема проблема са преживљавањем, већ да је, и поред тога што је годинама сигнал угашен, добијао огромна средства, која су објављена на сајту Владе Косова.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је у једноипоминутном интервјуу за Радио Браво, који је након свих ових наших вести укључио предајник, рекао да је радно место, које је обећао председеник Вучић, договорено са Министарством за заједнице и повратак, а Браво је уз саопштење које је касније објавио послао и своју документацију, па је ствар постала јасна и документована.

Радио Браво добио је двадесет хиљада евра у 2016. години само од Министарства за заједнице и повратак, а у 2015. нешто мање од десет, објављено је прошле године на сајту Владе Косова, у листи субвенционисаних НВО.

Радио Браво је по српском систему регистрован као БРАВО ПРОЕXПО на име Радош Репановић, на исто лице као оснивач се у косовском систему води НВО ПРОЕXПО у Осојану.

Док је према приложеној лиценци за емитовање на Косову Радио Браво регстрован као мултиетничка НВО Агрофокус, коју представља Весна Маликовић, иначе службеник у Општинској канцеларији за заједнице по систему Републике Косово.

Према приложеном документу, који је био објављен на сајту Владе Косова, а у међувремену склоњен, од Министарства за заједнице и повратак у 2016. години Проеxпо је добио 9.970 евра, а Агрофокус 9.925, укупно 19.895 евра и то само од једне институције или органа. Подаци за 2017. годину још нису објављени.

Оволика сума за неемитовање програма и није баш мала да би једна локална станица у Осојану једва преживљавала, како су навели у првом саопштењу, чак је троструко већа од оног са чиме располаже Радио Гораждевац.

Очигледно је некима битније да се новац намењен за информисање злоуотребљава и користи за не-информисање, а може и за повремени рад, једном у две године, што је на крају још већи проблем од оног на који смо указивали.

Још једном напомињемо да Радио Гораждевац нема ништа против политике председника Србије Александра Вучића, јер као медиј има задатак да објективно информише и остварује јавни интерес, због тога је наш задатак и да укажемо на оне који се крију иза те политике, зарад личног профита, а на штету јавног информисања у Метохији и на крају самих грађана. Са циљем да све буде транспарентно настављамо и даље да истражујемо.“

 

Дарко Димитријевић, главни и одговорни уредник


Подсећамо да је данас Министарство културе и информисања Републике Србије издало саопштење у коме се каже, да је на основу информација из локалне самоуправе, установљено да Радио Браво емитује програм.

Извор: Радио Гораждевац, УНС

Анђелка Ћуп