Далибор Јевтић у селима у општини Исток: Они који не мисле добро повратницима, не мисле добро ни себи

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић у Љубожди

У селима у општини Исток: Љубожди, Сувом Лукавцу и Осојану, заменик косовског премијера и министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић, обећао максималну подршку Србима који желе да опстану и остану на својим огњиштима. Одговор онима који нападају повратнике, упорност и јединство.

Заменик косовског премијера и министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић, обишао је данас повратнике у селима Љубожда, Суви Лукавац и Осојане.

У Љубожди, у селу у које су се у марту 2017. године, вратило тринаесторо Срба, средствима Министарства за заједнице и повратак, до сада је изграђено пет кућа. Још шест кућа ће бити завршено до Васкрса ове године, рекао је Јевтић, а до тада ће надлежни органи ослободити и две узурпиране српске куће. Мештани су почели да обрађују и своја имања, па је јесенас засејано 11 хектара пшенице, уз помоћ Српске православне цркве, која им је обезбедила пољопривредну механизацију.

„Министарство за заједнице и повратак ће вам пружити сву могућу подршку да опстанете и останете на својим имањима. На то нас обавезује ваша упорност да се вратите у своју Љубожду“, рекао је Јевтић у разговору са Србима из Љубожде, који већ непуну годину дана живе сви у једној српској кући.

У селу Суви Лукавац, Јевтић је посетио породицу Дубић, којој је пре неколико дана запаљено сено и слама.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић у селу Суви Лукавац

„Инциденти у повратничким местима су одавно морали бити прошлост. Нажалост, и даље се суочавамо са једним од највећих проблема када је повратак и опстанак у питању, али то нас неће поколебати у послу којем радимо. Наш одговор онима који нас нападају биће упорност и јединство и никада нећемо одустати да се вратимо и опстанемо као народ на Косову“, истакао је Јевтић, обећавши породици Дубић помоћ у изградњи штале, као и за набавку сточне хране. Министар за заједнице и повратак је посебно истакао да се залаже за мир и међуетничку толеранцију, а да они који не мисле добро повратницима, не мисле добро ни себи.

У Осојану, првом селу у које су се Срби вратили после егзодуса 1999. и 2004. године, министар за заједнице и повратак, обишао је Основну школу „Радош Тошић“ и просторије Радија Браво, где је дао и кратак интервју. У разговору са директором и запосленима у школи коју похађа 47 основаца и шесторо гимназијалаца, Јевтић се упознао са условима рада и проблемима које запослени и ученици имају, обећавши помоћ у обезбеђивању учила и реновирању зграде.

Директор Основне школе „Радош Тошић“, Зоран Грковић, захвалио се министру Јевтићу на посети, на свему што је до сада учинио, као и због свега што ће министарство на чијем је челу учинити у скоријој будућности.

„Министар нам је обећао помоћ да реновирамо један део крова, да окречимо просторије, обећао нам је помоћ за набавку огрева, као и за обнављање кабинета информатике“, рекао је Грковић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић у Осојану

„Срби повратници у општини Исток, данас живе тешко. Али сви морамо признати да је живот данас нешто бољи и поред свих проблема. Осојане данас и Осојане када сам први пут овде дошао није исто. Данас је боље и то се осећа. Ту је нови парохијски дом, ту је нови Омладински центар са базеном, ту су нови путеви, нове српске куће. Ту су људи што је најважније, за које се боримо и борићемо се на сваки начин да нам остану и да се врате”, закључио је Јевтић приликом своје посете Осојану, нагласивши да се за решење проблема повратника мора пронаћи институционално решење.

Рекреативна настава у другим деловима Косова за децу из повратничких метохијских села, отварање телевизије и пројекат у оквиру којега ће Срби у општинама Клина, Србица и Исток производити лук, само су неке од идеја које ће Министарство за повратак и заједнице покушати да спроведе у Метохији.

После посете општини Исток, Далибор Јевтић је са министром просвете Репубике Србије, Младеном Шарчевићем и директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем, обишао Ораховац и Велику Хочу.


Велики изазов, почетак рада Специјалног суда

На питање новинара да ли премијер и колеге у Влади Косова у овом сазиву имају више разумевања за рад на повратку расељених, министар Јевтић је одговорио да је ситуација боља.

„Ми ћемо ове године да будемо у прилици да располажемо са знатно већим буџетом у односу на прошлу годину. То је за неких 60% више у односу на оно што смо имали на крају 2017. године. Ми ћемо имати оперативно 6,9 милиона евра за пројекте повратка, подршку разним пројектима, за стабилизацију заједница, за пројекте било које врсте који за циљ имају да подрже живот и опстанак људи на овим просторима, пре свега Срба.Имамо више разумевања, али ствари и даље нису идеалне. Морамо да разумемо да унутар институција постоје људи који и даље покушавају да на све могуће начине неке процесе успоре. Радимо на томе да те проблеме уклањамо, али и даље мислим да ће велики изазов да буде почетак рада Специјалног суда на Косову, нажалост и о томе разговарам свакодневно са свима, у циљу и у смислу превентиве, односно да се не деси оно што се дешавало у прошлости, поготову оно што се десило 2004. године“, рекао је Јевтић, нагласивши да ће Министарство за заједнице и повратак реализовати све оне пројекте који нису реализовани прошле године због ускраћивању буџета, али ће радити и на новим пројектима.


Анђелка Ћуп