Марко Ђурић: Дођите у Велику Хочу

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Марко Ђурић са мештанима Велике Хоче

Директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, позвао Србе из централне Србије да дођу у Велику Хочу и друге делове Косова и Метохије. Донаторска вечера за помоћ школама на Косову и Метохији, 30. јануара у Београду. У Великој Хочи отворена канцеларија Националне службе за запошљавање Србије.

После посете Ораховцу, српски министар просвете Младен Шарчевић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, заменик косовског премијера Далибор Јевтић и директор Националне службе за запошљавање Србије Зоран Мартиновић, обишли су Велику Хочу. У Основној школи “Светозар Марковић”, у којој наставу похађа 54 ђака и предшколској установи “Наша радост” у којој борави око 50 малишана, гости су се упознали са условима рада и проблемима деце и наставника. Министар Шарчевић је поручио да ће се у уторак, 30. јануара, у Београду одржати донаторска вечера, на којој ће бити прикупљена средстава за помоћ школама на Косову и Метохији.

У Великој Хочи и Ораховцу, око 300 лица користи услуге Националне службе за запошљавање Србије. Од данас они више неће путовати 80 километара, у Косовску Митровицу, већ ће све послове везане за ову службу, обављати у новоотвореној канцеларији у Великој Хочи. Национална служба за запошљавање Србије је једна од институција која је успела да се значајно умрежи на подручју Косова и Метохије и да тиме омогући грађанима да буду ближи институцијама Републике Србије, рекао је данас у Великој Хочи, директор Националне службе за запошљавање Србије, Зоран Мартиновић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Зоран Мартиновић

“Грађани овог краја ће имати могућност да се евидентирају на овом месту и да лакше приступе свим нашим услугама. Током фебруара месеца ће бити доступни сви јавни позиви, тако да ћемо велики број незапослених лица која ће се пријављивати у овој евиденцији, моћи да укључимо у разне програме, дакле младе људе у програм стручне праксе и неке друге програме новог запошљавања, затим у програме самозапошљавања за све оне који желе да започну сопствени бизнис. За оне који се теже запошљавају, биће доступни програми јавних радова, тако да ће им то сигурно бити много већа шанса да се укључе у процес рада и да буду ближи тржишту рада”, рекао је Мартиновић, нагласивши да је канцеларија отворена након иницијативе грађана Велике Хоче и Ораховца, упућене председнику Србије, Александру Вучићу.

Посао на Косову и Метохији, значи будућност за људе, јер ће без посла они отићи са својих огњишта, рекао је Марко Ђурић, нагласивши да је приоритет државе Србије, брига за људе у Метохији, посебно у области запошљавања.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Зоран Мартиновић, Марко Ђурић, Младен Шарчевић i Далибор Јевтић у новоотвореној канцеларији Националне службе за запошљавање

“Убрзавајући процес запошљавања, ми заустављамо одлив и заустављамо могућност да млади људи који немају посла, размишљају о другим алтернативама, осим останка и опстанка у завичају. Постоји много тога што као држава можемо да понудимо у овом крају. Понављам, за нас је то приоритет и свакако да по том питању можемо да очекујемо озбиљан помак. Са нашим представницима у привременим косовским институцијама смо већ направили одређене помаке, али у наредном периоду ће нам задатак бити да будемо боље умрежени”, казао је Ђурић, позвавши Србе из других делова Србије да дођу у Велику Хочу и Ораховац, као и у друге делове Косова и Метохије, да посете српске светиње, али и да буду са српским народом који остаје и опстаје на овим просторима.

Како смо сазнали, следеће недеље, у посету Србима на Косову и Метохији, долази српски министар пољопривреде.


Харадинај у посети општини Ораховац

У време посете српског министара Шарчевића и косовског министра Јевтића, као и директора Ђурића, Великој Хочи и Ораховцу, општину Ораховац је обишао и косовски премијер Рамуш Харадинај. Током састанка са градоначелником Ораховца, Смајлом Латифијем, Харадинај је нагласио да је Влада Косова, на чијем је челу, решена да одговори на очекивања грађана Ораховца. Након састанка са градоначелником, Харадинај се састао и са одборницима и грађанима ове општине, којима је обећао подршку Владе Косова у решавању проблема са којима се суочавају.


Анђелка Ћуп