Култура, наш залог за слогу, постојање и трајање

Изложбу радова Бранислава Банета Илића и Часлава Милисављевића „Светло лице града“ отворио је синоћ у Галерији Дома културе у Грачаници градоначелник Звечана, Вучина Јанковић.

Двојица самосталних аутора, са севера Косова, стварајући негују дух града и културне баштине. Посетиоци су, осим уља на платну, акварела и радова рађених техиком туша и пастела, могли да погледају и графике у дуборезу изражене у крстовима, розетама, фризовима, орнаментици.

Радови Часлава Милисављевића, Фото: ГрачаницаОнлајн

Техником израде крстова у дрвету Часлав Милисављевић се бави од 2011. године. Оснивач је и организатор неколико ликовних колонија, новинар и директор Радиo Косовскa Митровицa, добитних више награда и признање. За себе каже, да му је поред бројних обавеза најдража, „вољење дрвета“.

Крст у дуборезу Милисављевић је поклонио манастиру Грачаница, Фото: Б. Тодић

„Оно што ћете видети на овој изложби јесте мој залог за нашу слогу, јединство, постојање и трајање, али пре свега, додатак нашем идентитету који је најзнаменијитији у постојању српског рода“, рекао је Милисављевић.

Стара Митровица овековечена у акварелу, Фото: ГрачаницаОнлајн

Бранислав Бане Илић је самостално или зајденички излагао више од сто пута, не само у земљи, већ и у иностранству. Члан је Удружења ликовник уметника Косова и Србије.

„Банетово стваралаштво је изузетно и његове слике у акварелу, уљу, графици, пастелу и комбинованој техници су расуте по читавом свету. Он је овековечио архитетктуру старе Митровице, а данас нам је оживљава кроз „Светло лице града““, закључио је уметник и новинар Часлав Милисављевић.

Захваливши се организаторима, Милисављевић је уручио поклоне Дому културе у Грачаници и игуманији манастира Грачаница у чије име је награду преузео председник општине Срђан Поповић.

Као домаћин, који је поред уметника угостио и свог колегу  градоначелника Звечана Вучину Јанковића, Поповић је истакао да му је драго да је у прилици да угости и пријатеље са севера Косова пожелевши да оваквих иницијатива у будуће буде више.

Срђан Поповић и Вучина Јанкоивић, Фото: ГрачаницаОнлајн

„Лице једне средине, једне заједнице, једне општине и једног народа, огледа се кроз културу. Када видим све нас окупљене око оваквих иницијатива, осећам велико задовољство и знам да нам култура никада неће мањкати“, рекао је у кратком поздравном говору градоначелник Звечана Вучина Јанковић.

Поклон слика за сваког посетиоца, Фото: ГрачаницаОнлајн

Изненађење вечери била је поклон слика у графици, тушу или акварелу коју је Бане Илић поклонио сваком посетиоцу што, како је открио, чини на свакој својој изложби.

И. Миљковић