Ђурић и Тинка: Београд је испунио готово све обавезе проистекле из бриселског дијалога

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са генералним директором Одељења за политичка питања у Министарству спољних послова Румуније Стефаном Тинком. Ђурић је румунском дипломати изразио захвалност због доследне подршке његове државе територијалном интегритету и суверенитету Србије и решености да не призна једнострано проглашену независност Косова и Метохије.  

Србија је, како је истакао Ђурић, захвална и због јасне подршке Румуније процесу евроинтеграција наше земље, и заслуга румунске дипломатије у формулисању недавно усвојене Стратегије проширења ЕУ. Ђурић је Тинку упознао са током унурашњег дијалога о Косову и Метохији, покренутог на иницијативу председника Александра Вучића, као и са перспективама за наставак дијалога Београда и Приштине, који је, како је подсетио, у прекиду више од годину дана.

Стефан Тинка

Београд је, према речима директора Канцеларије за КиМ, испунио готово све обавезе проистекле из бриселског дијалога, док Приштина 1757 дана од потписивања Бриселског споразума не испуњава обавезе везане за успостављање Заједнице српских општина.

Београд инсистира на блиској и искреној сарадњи надлежних органа у истрази убиства Оливера Ивановића, рекао је Ђурић, и додао да Приштина до сада није показала спремност за сарадњу овим поводом. Директор Канцеларије за КиМ је нагласио и да је за Србију неприхватљиво чланство самопроглашеног Косова у међународним организацијама, будући да то није у складу ни са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, нити са Бриселским споразумом.

Састанку је присуствовала и амбасадорка Румуније у Републици Србији Оана Кристина Попа.