Јевтић са америчким представницима Хелсиншке комисије: Повратак је далеко од жељеног

Потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић састао се у Вашингтону са представницима Хелсиншке комисије, Мишом Томпсом и Робертом Хедом. Јевтић је саговорнике упознао са проблемима узурпиране имовине, основним људским правима, процесом повратка, али и са положајем невећинских народа на Косову.

Једна од тема разговора било је и убиство Оливера Ивановића, а саговорници су се сложили да је потребно што пре привести правди починиоце тог злочина.

Јевтић је Томпса и Хеда упознао са проблемом узурпиарне имовине на Косову, нагласивши да је за њихово решавање потребна већа ангажованост институција. Уједно је затражио подршку Хелсиншке комисије за брже и квалитетније решавања случајева узурпације.

„На Косову је проблем недостатак имплементације закона и регулатива које се односе на права невећинских народа. Не постоји механизам одговорности који би обавезао институције на спроводе све усвојене одлуке и постојоће законе, који се односе на права заједница. Наш ће посао бити да управо радимо на овом питању а од представника међународне заједнице очекујем пуну подршку за те процесе”, истакао је Јевтић.

Јевтић је подсетио да је повратак расељених далеко од жељеног, али и да повратак зависи од опстанка, а опстанак оних који су се вратили, оценио је министар, зависи од услова живота.
Представници Хелсиншке комисије САД-а су изразили спремност да унапређењем сарадње и у чешћом размененом информација помогну решавању важних питања које је министар Јевтић навео.

И.М.