Јевтић у Вашингтону: Формирање ЗСО међународна обавеза Приштине

„Пуно је изазова који нас чекају  у овој години, али имамо шансу да неке проблеме решимо у дугорочном смислу, како би читав регион Западног Балкана кренуо напред и постао део ЕУ”, рекао је потпредседник косовске Владе Далибор Јевтић у разговору са  замеником помоћника државног секретара САД-а Метју Палмером.

Напоменувши да је подршка САД у остваривању дуготрајног мира и стабилности на Косову од изузетне важности, Јевтић је истакао да је посета председника Србије Александра Вучића и разговор са Србима на Косову, после убиства Оливера Ивановића, допринела смиривању тензија.

На састанку у Стејт Департменту потрпедседник косовске Владе је нагласио да је наставак дијалога Београда и Приштине је од велике важности, а да је формирања Заједнице српских општина важан корак у увод за наставак дијалога.

„ ЗСО је међународна обавеза Приштине и ми очекујемо да се коначно постигнути споразум спроведе. За нас ово питање није политичко већ животно, јер ћемо кроз ЗСО бити у могућности да квалитетније решавамо многа животна питања, пре свега опстанка али и повратка Срба на Косово,“ истакао је Јевтић у разговору са Палмером.

Јевтић са Пловманом
 Проблеми Срба у повратничким среиднама и узурпација имовине главне теме свих разговора у Вашингтону 

Потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић састао се са директором европских послова  у Бироу за демократију, људска права и запошљавање Стејт Департмента, Андреј Пловманом као и заменицом помоћника секретара у Бироу за становништво, избеглице и миграције Стејт Департмента, госпођом Ненси Џексон.

Положај Срба, процес повратка и сарадња у решавању проблема у овим областима биле су теме разговора, а министар Јевтић је поново скренуо пажњу на проблем узурпиране српске имовине и учестале инциденте у повратничким срединама на Косову.

Јевтић и Џексонова

На састанку са госпођом Џексон, Јевтић је истакао да је важно наставити са пројектима БПРМ-а, јер је подршка и помоћ у процесу повратка и опстанка од стране САД веома важна. У том смислу он је изразио спремност да Министарство за заједнице и повратак финансијски учествује у заједничким пројектима, како би се проблем повратка расељених решавао квалитетније у будућности.

Министар Јевтић је састанцима у Вашингтону завршио своју вишедневну посету Сједињеним Америчким Државама, коју је оценио као веома корисну и значајну, уз очекивање да ће се резултати посете видети у наредном периоду.

И.М.