Спомен плоча отетим српским новинарима поново уклоњена

Спомен плоча постављена у знак сећања на отете новинаре Радио Приштине Ђурa Славуја и Ранка Перенића порушена је и однесена, шести пут. Непознати починиоци поломили су обележје и однели га, а око места где је било налази се велика количина костију, највероватније животињског порекла. Новинари Будимир Ничић и Живојин Ракочевић уклонили су кости које биле постављене где је била табла, а на десетак метара испод обележја налази се велика гомила животињских остатака.

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) најоштрије осуђују поновно рушење плоче на месту где су 21. августа 1998. године нестали новинари Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић и траже од међународних и косовских институција да открију ко већ шести пут чини овај вандализам.

Славуј и Пeренић нестали су на путу Велика Хоча – Зочиште, а Удружење новинара Србије од 2012. године на месту где су последњи пут виђени поставља обележје на коме на српском и албанском језику пише: „Овде су 21. августа 1998. отете наше колеге новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић. Тражимо их“..

Фото: Архива

„Ово се десило свега неколико дана након што су званичници Косова саопштили да закон о Специјалном суду неће бити укинут и очигледно је некога ухватила паника, да некоме савест није мирна. Мислим да је крајње време да се Специјални суд озбиљно позабави питањем убијених и отетих новинара. Кости које су овде расуте су нешто што је ненормално и надам се да то није порука нама и нашим колегама“, рекао је председник ДНКиМ Будимир Ничић.

„Ово је порука и Београду да главни проблеми Срба на Косову нису трактори и овце, већ да су ово истински проблеми и крајње је време да се решавају и у Приштини, и у Београду, и у Бриселу“, додао је Ничић.

Новинар Живојин Ракочевић рекао је да је „пет пута рушена табла, али да је овај шести пут најгрознији и да говори да немирна савест оних који су киднаповали колеге Ђура Славуја и Ранка Перенића живи овде у близини.

„Ми нећемо одустати и колико у наредних месец дана ставићемо нову таблу. Вратићемо је да опоменемо све да људски живот, да живот професионалца, живот људи који све дали слободи није заборављен“, рекао је Живојин Ракочевић.

Случај није пријављен полицији јер је УНС из полицијског извештаја сазнао да је плоча уништена.

УНС и ДНКиМ поново траже од  Еулекса и косовске полиције да коначно почну да одговорно раде свој посао и обавесте јавност шта су предузели како би били пронађени и кажњени киднапери новинара.

Славуј и Перенић су нестали када су кренули да ураде репортажу о повратку отетих монаха у манастир Зочиште, скренули на погрешан пут и прешли на територују коју је контролисала Ослободилачка војска Косова. Били су у аутомобилу „застава 128“ плаве боје који никада није пронађен.

УНС