Ђурић: Док год постојимо полагађемо право на земљу нашег заједничког искона

„Наши грађани на Косову и Метохији, центру Старе Србије, треба са поносом да истичу припадност српској држави, и да стрпљиво раде на снажењу њеног институционалног, политичког и економског утицаја у нашој јужној покрајини“, наглашава се у честитки директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића поводом Дана државности Републике Србије.

„Честитам вам дан којим прослављамо стварање нововековне српске државе, али и обележавамо годишњицу доношења Сретењског устава, својевремено једног од најлибералнијих и најмодернијих у Европи. Карађорђева устаничка Србија настала је захваљујући вековима чуваној државотворној свести и снажним темељима некада моћне државе Немањића на које је надзидана нова државна грађевина. Ти темељи били су и јесу на Косову и Метохији, и оданде их нико и ништа не може изместити.

Данас када прослављамо своју државност, али и уставност, можемо рећи да нас Косово и Метохија у садашњости, као и у прошлости, дефинише као државотворни и политички колектив, и да ћемо, док год као колектив постојимо, полагати право на земљу нашег заједничког искона“, закључује се на крају честитке коју је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић упутио грађанима Србије.