fbpx

Konkurs Ministarstva poljoprivrede Kosova: Povećana davanja za pšenicu ječam i organske proizvode

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova (MPŠRR) je raspisalo kunkurs  za podnošenje zahteva za direktne isplate subvencija namenjenih za razvoj pčelarstva, stočarstva, živine ali i za druge poljoprivredne aktivnosti.

Za Program direktnih uplata 2018. godine MPŠRR je planiralo budžet od 25 miliona evra, a rok za prijavu počinje od 15. februara, a završava se 31. marta 2018. godine.

U ovogodišnjem programu ministarstva predviđene su subvencije za pšenicu, seme pšenice, kukuruz, ječam, repu, suncokret, krave i bivolice muzare, ovce i koze, živinu, svinje, prepelice, za pčelare, postojeće voćnjake, za povrtnjake na otvorenom polju, postojećee vinograde, organsku proljoprivredu, ali i za sadnice voća i vinove loze.

Predviđenes u i subvencije za ribnjake, prijavljeno klanje goveda, za mleko prema kategoriji kvaliteta i za vino koje je prethodno zvanično deklarisano.

Ovogodišnjim programom su povećana davanja za kulture ječma i pšenice u odnosu na lane.  Ovogodišnja finansijka podrška za ove kulture iznosi 150 evra po zasejanom hektaru.

Finansijski će biti pomognuti oni vinogradari koji su posadili grožđe na površini od najmanje 0.10 hektara, u vrednosti od 1.000 evra po hektaru.

Inovacija u ovogodišnjem programu je podrška proizvođačima organske proljoprivrede, koji će umesto  300 evra, koliko je za njih bilo predviđeno prošle godine, sada za razvoj ove proizvodnje dobijati 500 eura po hektaru.

Za više informacija, u vezi procedura za prijavu direktnog plaćanja, poljoprivredni proizvođači se mogu detaljno informisati na veb stranicama Ministarstva i Agencije za Poljoprivredni razvoj.

%d bloggers like this: