fbpx

Apostolova: Efikasne i ubedljive reforme otvoruće Kosovu put ka EU

Шефица Канцеларије ЕУ на Косову Наталија Апостолова, Фото: В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Kosovo može da aplicira za status države kandidata za ulazak u Evropsku uniju, to se nikome ne zabranjuje, ali takva odluka može da usledi tek posle precizne procene realnosti na terenu“, rekla je u utorak u Prištni šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova.  

Kosovo treba da nastavi realizaciju reformi na osnovu Sporazuma o stabilizacijiji i pridruživanju iz 2018. godine koji podrazumeva: implementaciju reforme u oblasti vladavine zakona i prava, veće zalaganje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, efikasniju javnu upravu i nezavisno sudstvo, osnaživanje zakona za konkurentnost, veću transparentnost i privlačenje stranih investitora, razvoj ljudskih resursa, reformu visokog školstva.

„Efiksane i ubedljive reforme otovriće Kosovu put ka Evropi“, naglasila je Apostolova na konferenciji „Novi momenat proširenja EU: Šta Kosovo može dobiti?“, koju je organizovala Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS).

Foto. V. Ćup, GračanicaOnlajn

Ona je pozvala političke lidere na jedinstvo i učešće u političkim reformama, koje će, kako je procenila, biti ključne i suštinske za Kosovo.

„ Evropska Unija je opcija koja traži opšti društveno politički koncenzus i vreme je da Kosovo postigne rezultate!“, rekla je Apostolova napominjući da, „za Kosovo nema druge alternative osim evropskog puta“.

Šefica Kancelarije EU na Kosovu je primetila da je interesovanje za Strategiju Zapadnog Balkana, koja je odštampana pre samo nekoliko dana, ogromno, naročito na Kosovu.

„Perspektiva, uslovi kao i i podrška Evrope su za sve isti. Strategija jasno određuje prioritete i odnose regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa“, istakla je Natalija Apostolova.

Napomenuvši da su se predstvnici Kosova i Srbije obavezali da rade na novoj fazi dijaloga u cilju sveobuhvatne normalizacije odnosa, ona je pojasnila da u predstojećem procesu dijaloga neće biti automatizma i rokova i da faza ovog procesa zavisi isključivo od partnera.

Foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

U vreme obeležavanja desetogodišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, u središtu pažnje konferencije, kako su organizatori najavili, bio je put Kosova ka evropskoj integraciji.

Predstavljna je publikacija “Novi momenat EU, Šta Kosovo može dobiti?“ čiji su autori dugogodišnjni novinari i izvštači iz Brisela: Augustin Paljokaj i Đeraćina Tuhina. Osim šefice kancelarije EU na Kosovu Natalije Apostolove u panelu su učestvovale i kosovska ministarka za evropske integracije Durata Hodža, i Venera Hajrulahu iz Kosovske fondacije za civilno društvo.

Među zvanicama skupa koji je održan u hotelu „Svis Dejmond“ u Prištini bile su diplomate, političari, predstavnicima medijskog i civilnog društva.

I. Miljković

 

%d bloggers like this: