fbpx

Popović sa predstavnicima romskih organizacija: Strategijom rešavati probleme

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović primio je predstavnike romskih organizacija, sa kojima je razgovarao o aktuelnim problemima koji brinu ovu zajednicu, ali i o pomoći koju može da im pruži lokalna samouprava.

Kako je istaknuto dogovorena je izrada strateškog dokumenta, kojim bi se identifikovali i rešavali najveći problemi romske zajednice.

„Kao najveće probleme identifikovali smo loše stambene uslove, siromaštvo i nedostatak obrazovanja. Čuo sam dosta korisnih stvari i načelno je dogovoreno da do 8. aprila izradimo strateški dokument oko saradnje Opštine Gračanca i romske zajednice koji bi se odnosio na rešavanje tih problema“, rekao je Popović posle sastanka.

Predstavnici romskih organizacija su istakli da je bilo neophodno da se razgovara o gorućim problemima i njihovom rešavanju.

„Potrebna je zdrava incijativa i nadam se da ćemo ovim strateškim dokumentom i saradnjom sa lokalnim strukturama rešiti ili smanjiti probleme“, rekao je Gazmen  Salijević iz Evropskog centra za pitanja manjina (ECMI).

Tema razgovora bila je i mogućnost pronalaženja sredstava za angažovanje romskog prevodioca, s obzirom da je romski jezik u opštini Gračanica jezik u službenoj upotrebi. Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je podsetio da je određeni broj Roma zaposlen u sektoru obrazovanja, zdravstva i komunalnom preduzeću.

Osim predstavnika ECMI na sastanku sa predsednikom Opštine bili su i predstavnici organizacija VOREA i Romske incijative „Hak“.

%d bloggers like this: