Počinje urbanizacija opštine Gračanica

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: studenti arhitekture sa gradonačelnikom Popovićem

Uz pomoć studenata i profesora Arhitektonskog fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i studenata i profesora arhitekture iz Ljubljane, a na inicijativu gradonačelnika Srđana Popovića, opština Gračanica dobija urbanistički plan. U junu se očekuju gotova idejna rešenja za urbanistički razvoj Lapljeg Sela, a onda i naseljenog mesta Gračanica.

Da li će opština Gračanica, koja iz ruralnog prelazi u urbano područje, imati tradicionalni ili savremeni izgled, saznaćemo u junu, kada studenti i profesori arhitekture budu ponudili idejna rešenja za urbanizaciju opštine Gračanica.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Gradonačelnik Srđan Popović

“Ako želimo da opstanemo u Gračanici, ako želimo da omladina ostane u njoj, potrebno je urbanizovati opštinu Gračanica. Ovaj današnji događaj na koji su se odazvali studenti i profesori sa mitrovačkog univerziteta, znači početak urbanizacije Gračanice. Sledeće nedelje očekujemo profesore i studente iz Ljubljane, a u ponedeljek počinje da radi projektni biro, u kome će raditi šest arhitekata. Formiranje biroa nam je pomogla ambasada Norveške u Prištini, a ono što je najvažnije, do juna ćemo imati urbanistički plan”, rekao je danas na sastanku sa studentima i profesorima Prištinskog univerziteta , sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

Opština Gračanica se od svog formiranja susreće sa neplanskom gradnjom i sa nedostatkom adekvatnih urbanističkih planova, rekao je direktor Odeljenja za urbanizam opštine Gračanica, Dejan Jovanović, naglasivši da je putna infrastruktura jedan od najvećih problema razvoja i urbanizacije opštine Gračanica.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Direktor Odeljenja za urbanizam Dejan Jovanović

“Što se Gračanice tiče, imamo velikih problema sa magistralom koja prolazi kroz samo naseljeno mesto. Mi imamo predlog rešenja za izgradnju nove obilaznice i ta nova obilaznica će se sigurno uklopiti u urbanistički plan. Obilaznica je neophodna za našu opštinu kako bismo rasteretili saobraćaj i kako bismo kasnije mogli da vršimo prepravke na postojećoj magistrali”, naglasio je Jovanović.

Studenti i profesori iz Kosovske Mitrovice, koji će raditi na izradi urbanističkih planova , obišli su sa gradonačelnikom Popovićem i njegovim saradnicima lokacije u Lapljem Selu, koje će prvo dobiti urbanistička rešenja u opštini Gračanica.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: studenti arhitekture sa gradonačelnikom Popovićem

Studenti arhitekture iz Kosovske Mitrovice, do sada su izradili idejne projekte za izgradnju Turističkog info centra u Gračanici i za izgradnju zgrada za socijalno stanovanje u Suvom Dolu.


Anđelka Ćup