У страху од новог поплавног таласа мештани Прилужја пробдели претходну ноћ

Више од 400 домаћинстава у Прилужју је под водом, потврдили су за портал ГрачаницаОнлајн мештани овог села у општини Вучитрн. Вода је продрла у неке домове, поплављeна су дворишта, окућнице,  помоћни објекти, а мештани су и претходну ноћ провели будни, у страху од новог поплавног таласа са Ситнице.

Због кише, која је падала неколико дана и наглог отапања снега, реке Лаб и Ситница излиле су се из својих корита поплавивши најпре приобаље, а потом и ниже делове Прилужја.

„Према мојој слободној процени поплављено је више од пола села. Вода је продрла у дворишта, штале и помоћне објекте. Многи мештани су читаву ноћ провели будни, борећи се са водом која се никако не повлачи, већ стално надире“, прича за портал ГрачаницаОнлајн Пеђа Ракић из Прилужја.

Поплаве у Прилужју, Фото: П.Р. (приватна архива)

У страху од новог поплавног таласа са Ситнице, многе породице су децу и старце, током ноћи, преместили код рођака или пријатеља у виши део села, где вода још није допрла.

„У исто време се прошле године излио Лаб, али је сада ситуација алармантнија, вода се не повлачи и бојимо се да Ситница не направи већу штету“, каже Биљана Вoјиновић из Прилужја.

Осим Лаба и Ситнице излила се и канализација, сеоски бунари су под водом, тако да мештанима недостаје воде за пиће. Како нам је потвђено, Општинско веће је најугроженијим домаћинствима доставило флаширану воду, али те количине нису довољне.

Поплаве у Прилужју, Фото: П.Р. (приванта архива)

Мештани Прилужја истичу да су се самоорганизовали, али да су немоћни против воде која надире са свих страна.

„Свака помоћ у виду људства или пумпи за воду, више је него добродошла“, каже Пеђа Ракић

Селу је потребна помоћ у механизацији, багер или ровокопач,  како би се прокопали канали којим би вода могла да отиче, истичу мештани.

Прилужје је највеће српско села у општини Вучитрн које броји више од 700 домаћинстава.

Иван Миљковић