fbpx

17. mart 2004. „Trajni ožiljci nečoveštva“, Akademija u Gračanici povodom obeležavanja Pogroma

Фото (архива)

Инсталација МИСИНГ, Фото: ГрачаницаОнлјан

Obeležavanje 17. marta, koji je u novijoj srpskoj istoriji zabeležen kao dan velikog Pogroma koji su albanski ekstremisti 2004. godine sproveli na kosovskim Srbima, biće organizovano u Gračanici.

Program obležavanja Pogroma počeće parastosom žrtvama, postradalih u dvodnevnom nasilju, koji će u manastiru Gračanica služiti vladika raško-prizrenski Teodosije. Potom će građani moći da polože cveće kraj umetiničke instalacije „Mising“ na kojoj se nalaze fotografije nestalih ili ubijenih Srba.

U Organizaciji Doma kulture u Gračanici biće otvorena izložba slika „Jesen u Prizrenu“

Likovna kolonija  „Jesen u Prizrenu“ održava se  u Manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena koji je teško postradao u Pogromu 17. marta 2004. godine. Na ostacima monumentalne zadužbine cara Dušana stvaralo je, prošle jeseni, sedam slikara iz različitih delova  Srbije.

Na izložbi će govoriti: Vesna Marković iz Beograda, slikarka, Nebojša  Jevtić,  urednikGalerije Doma kulture „Gračanica“, Željko Jović, zamenik direktora Kancelarije za KiM.

Foto: (arhiva, 17.mart 2016. god)

Akademija „Trajni ožiljci nečoveštva“ povodom sedamnaestomartovskog Pogroma nad Srbima biće održana u podne, u  velikoj sala  Doma kulture „Gračanica“. Kako najavljuju organizatori, govoriće: Episkop raško – prizrenski Teodosije, Verica Tomanović, predsednica Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na KiM, Nataša Šćepanović, predsednica Udruženja „Kosmetski stradalnici“, Željko Jović, zamenik direktora Kancelarije za KiM, Srđan Popović, gradonačelnik Opštine Gračanica.

U prgoramu će učestvovati i narodni pojci, pesnici i pevačka grupa Ansambla „Venac“.

Organizatori su Dom kulture „Gračanica“, Udruženje „Kosmetski stradalnici“ u saradnji sa srodnim udruženjima i uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Komisije za nestala lica, Skupštinom grada Prištine, opštinom Gračanica i JP „Mreža Most“.

I.M.

Program obeležavanja Pogroma nad Srbima

 Porta manastira

10:30 – Okupljanje u porti manastira Gračanica

11:00 – Parastos

11:20 –  Porodice žrtava, sveštenstvo, zvaničnici, predstavnici lokalnih samouprava i  građani u koloni krenuće do  Doma kulture u Gračanici gde će položiti bele ruže  ispred umetničke instalacije „MISSING“.

Dom kulture „Gračanica“

11:30 – Polaganje cveća ispred umetničke instalacije „MISSING“ na kojoj se nalaze fotografije nestalih lica.

11:40 – Otvaranje izložbe sa Likovne kolonije „Jesen u Prizrenu“ u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

12:00 – Akademija „Trajni ožiljci nečoveštva“ velika sala  Doma kulture „Gračanica“.

 

 

%d bloggers like this: