Грачаница: Да се спомиње и памти. Парастос и пошта жртвама погрома

Парастосом пострадалима 17. марта 2004. године, који  је у одржан у манастиру Грачаница, а потом и полагањем белих ружа крај споменика „Мисинг“, данас је  одана пошта свим жртвама организованог  погрома, који се пре 14 година догодио над косовским Србима.

Фото: ГрачаницаОнлајн

Владика рашко призренски Теодосије је уз саслужење свештенства и монаштва, служио помен пострадалима у погрому 17. марта 2004. године.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Жељко Јовић, државни секретар у Министарству привреде Републике Србије Бранимир Стојановић, шеф мисије ОЕБС-а на Косову Јан Брату,  председник општине Грачаница Срђан Поповић, представници локалне власти као и велики број грађана и представника цивилног друшва, присуствовали су прарастосу који је служен у манастиру Грчаница.

Фото: ГрачаниницаОналјн

Са белим ружама у рукама, грађани су тихо и у мимоходу прошетали улицама Грачанице до Дома културе, где су положили цвеће крај спомен обележја „Минсинг“, на коме се налазе слике убијених, киднапованих и несталих Срба пре, за време, и после рата 1999. године. Белу ружу на споменик је прво положио Владика Теодосије, а потом су венце цвећа положили представнци државне делегације на челу са замеником директора Канцеларије за КиМ Жељком Јовићем.

Фото: ГрачаницаОнлајн

Шеф мисије ОЕБС-а на Косову Јан Брату, положио је венац крај споменика киндапованим и несталим Србима.

Јан Брату положио венац цвећа крај споменика несталим, киднапованим и убијеним Србима, Фото: ГрачаницаОнлајн

Прогам обележавања 17. марта настављен је отварањем изложбе у Галерији Дома културе и Академијом под називом „Трајни ожиљци нечовештва“.

И. Миљковић