fbpx

Stari školski dnevnik odlazi u istoriju

Софтвер: еДневник

Osnovna škola „Kralj Milutin“ u Gračanici nalazi se među 500 obrazovnih ustanova u Srbiji koje će početi sa primenom elektronskog dnevnika. U školskoj 2017./ 2018. godini primenjivaće se samo test faza, da bi se već od naredne školske godine u potpunosti pristupilo primeni e-Dnevnika, potvrđeno je portalu GračanicaOnlajn u ovoj školi.      

Foto: ilustracija

Stari papirni dnevnici, u kojima su se pored ocena učenika upisivali izostanci, broj održanih časova, ali i ostala statistika u vezi sa obrazovnim procesom, zauvek odlaze u istoriju. Njihovo mesto zameniće elektronski (e-Dnevnik), softver, koji se pokazao kao bolji i praktičniji u radu, u odnosu na zastarele načine školske evidencije.

S obziorm na to da će se posle test faze preći na zvaničnu upotrebu elektronskih dnevnika, u školi „Kralj Milutin“ u Gračanici ne čase časa. Obuka, kojoj su se pored nastavnog kadra iz ove škole, priduržili nastavnci i učitelji iz Lapljeg Sela, Štrpca, Prilužja i Kosovske Mitrovice, već je u toku.

Osnovna škola „Kralj Milutin“ u Gračanici
Osnovna škola „Kralj Milutin“ u Gračanici

„Od naredne školske godine i ostale škole, širom Kosova i Metohije, počeće sa promenom e- Dnevnika u nastavi“, kaže nastavnik matematike i koordinator za obuku nastavnog kadra u radu sa novim softverom, Ivan Nikolić.

Elektronski dnevnik predstavlja moderno softversko rešenje za vođenje kompletne školske administracije. Nastavnicima, razrednim starešinama i direktorima omogućiće da na brz, jednostavan i pouzdan način vode evidenciju o učenicima. On u potpunosti zamenjuje dosadašnji papirni dnevnik i pruža mogućnost uvida u informacije u trenutku njihovog nastanka.

Nikolić ističe da elektronski dnevnik smanjuje mogućnost greške i subjektivnosti u ocenjivanju i pruža kompletan uvid u napredak učenika, u rad profesora i škola.

„Kako bi se obezbedila veća objektivnost u ocenjivanju, nastavnici mogu da vide samo ocene iz svog predmeta“, naglašava Ivan Nikolić.

Ivan Nikolić, Foto: GračanicaOnlajn

Primenom novog softvera u obrazovanju uštedeće se vreme potrebno za evidenciju, čak za jednu četvrtinu, u odnosu na vreme potrebno za evidenciju u standarnom dnevniku.

Ogromna prednost e-Dnevnika je u statistici koja se vodi, kako pojedinačno po odeljenjima, tako i na nivou cele škole.

„Odgovnorni nastavnik, koristeći svoj nalog, može svakodnevno pristupiti informacijama o učenicima, izostanicma, ocenama“, kaže Nikolić.

Stranica e-Dnevnika – ilustracija

Koordinator za primenu e-Dnevnika u školama, Ivan Nikolić naglašava da je test faza u toku i da nastavnici i učitelju uveliko uvežbavaju rad na softveru, kako bi bili spremni za kompletan rad i prelazak na elektronsku verziju od naredne školske godine.

Nikolić navodi da je postojala bojazan da će stariji nastavnici nerado prihvatiti nova tehnološka dostignuća, ali da se to nije dogodilo.

„Komentari su veoma pozitivni a interesovanje je veliko, s obzirom na brojne prednosti korišćenja elektronskog dnevnika.

Osnovna škola „Kralj Milutin“  odlično je opremljena u tehničkom smislu i lako će odgovoriti  izazovu uvođenja novog dnevnika, potvrđeno je našem portalu u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Ivan Miljković

 

%d bloggers like this: