fbpx

Kancelarija za KiM: Porodica Milorada Zarića može račinati na svaku vrstu pomoći

„Pravosudni sistem na Kosovu i Metohiji je sve otvorenije u službi neprava i podlih planova da se onemogući svaka pomisao prognanih Srba na povratak“, naglašava se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju u kome se osuđuje hapšenje povratnika Milorada Zajića i zahteva njegovo oslobađanje.

„Poslednje hapšenje u Klini, izvršeno na prevaru, upalilo je alarm i zahteva hitno reagovanje onih čija je zvanično deklarisana želja da tamo stvore nekakvo demokratsko društvo“, navedeno j e u saopštenju u kome se još i dodaje da:

„Pravosuđe na Kosovu i Metohiji je sve češće produžena ruka politike nasilja i zastrašivanja i instrument onih koji bi prvi trebalo da se nađu na udaru pravde zbog svega što su tokom rata i posle njega učili bespomoćnim srpkim civilima, ali i svojim sunarodnicima koji su mislili drugačije“. U saopštenju Kancelarije za KiM se podseća da se „uvek na meti tajnih optužnica za navodne ratne zločine i nekih sumnjivih i nepouzdanih svedoka sa naprasno probuđenim pamćenjem nalaze najnezaštićeniji, oni koji su već izgubili sve ili gotovo sve, zbog čega postupanje pravosudnih organa na Kosovu i Meohiji i njihovih nalogodavaca izaziva posebno gađenje“.

Dodaje se da: „stalno održavanje atmosfere zastrašivanja i podgrevanje kolektivne psihoze i mržnje prema malobrojnim Srbima, čija je jedina želja da žive u miru kao svoji na svome, možda će zaista obeshrabriti nekog potencijalnog povratnika, ali će u konačnom uništiti svaku šansu da na Kosovu i Metohiji bude stvoreno koliko-toliko normalno društvo“.

Na kraju se zaključuje da su ideolozi etnički čistog Kosova i Metohije protivnici dijaloga, bilo kakve normalizacije i preboljevanja rana iz prošlosti, navodi se da su oni ztao najveći neprijatelji, ne samo Srba, već i mladih Albanaca kojima se umesto šansi za napredak nude mržnja i beznađe.

„Još jednom apelujemo na razum onih koji imaju mogućnost da spreče pravno nasilje na Kosovu i Metohiji da to učine, i spreče ovaj i neke nove pokušaje uništavanja ljudskih života i najbrutalnija kršenja ljudskih prava.

Zahtevamo da Milorad Zajić smesta bude oslobođen, a on i njegova porodica, razume se, mogu računati na svaku moguću podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju i države Srbije“.

 

%d bloggers like this: