Појачана контрола прехрамбених производа у Грачаници

Фото: илустрација

Одељење инспекције општине Грачаница саопштава да ће у предстојећем периоду појачти контроле рока употребе на свим прехрамбеним и осталим производима који могу угрозити сигурност и здравље потрошача.ж

У складу са Законом о санитарном инспекторату Бр. 2003/22 и Закона о општој сигурности производа 04/Л-078 забраниће се продаја, распродаја, излагање и пуштање у промет свих производа за које је утврђено или се сумња да су небезбедни за употребу.

Општински тржишни инспектор Драгана Трајковић истиче да ће за све утврђене неправилности, током вршења контроле, бити изречене новчане казне у складу са законом.

„Производи који су у року трајања и нису им измењена својства остају у продаји до последњег дана рока употребе, обзиром на то да су адекватно складиштени и да се одржава хладни ланац, када су у питању свежи производи. Последњег дана истека рока производи се повлаче из продаје према утврђеним процедурама“, рекла је Трајковићева.

Санитарна и тржишна инспекција ће реаговати и на сваку пријаву грађана, која буде поднета Одељењеу инспекције. Пожељно је да купци небезбедних производа приликом подношења пријаве доставе и сам производ чију неисправност пријављују у оригиналном паковању на коме је видна декларација, рок употребе, као и фискални рачун о купљеном производу.