Косовске власти забрањиле улазак и српском министру кулутре и инфомисања

Фото: ТВ Мост

Косовска полиција није данас око 11:30 часова дозвола улаузак Министру културе и информисања Републике Србије Владану Вукосављевићу на територију Косова јавила је ТВ Мост из Звечана.

Вукосављевићу је онемогућен улазак на КиМ преко административног прелаза Јариње, иако је његова посета уредно најављена. Министар културе данас и сутра требало је да обиђе манастире Грачаницу и Бањску, Богородицу Љевишку, Призренску богословију, Високе Дечане и Пећку патријаршију.

Вукосављевић: Бесмислен и погрешан каприц косовских власти

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић изјавио је да му је упркос претходно издатој сагласности онемогућен улазак на КиМ и да са жаљем може да констатује да данашња посета манастирима на КиМ није успела.

“Мислим да се ради о каприцу који је бесмислен и погрешан. Ми смо припремили посету нашим манастирима, нашој културној баштини, понели смо поклоне манастирским братствима и сестринствима и ова одлука представља озбиљан пропуст и не доприноси укупној ситуацији. Без обзира на овакве околности, српска баштина на КиМ сија својим сјајем већ 800 година и тако ће бити и у будућности. Читава наша држава, наш идентитет саздан је на тој баштини и то тако остаје, без обзира на то како се ко буде понашао. Ми ћемо наставити са оваквим покушајима и наставићемо да помажемо наше цркве и манастире и наш народ на КиМ, упркос отежавајућим околностима”, рекао је Вукосављевић.

(Извор: РТВ Мост: Индексонлајн.рс)