Бошко Обрадовић за портал ГрачаницаОнлјн: Мрак је најгушћи пред зору

Лидер Српског покрета Двери Бошко Обрадовић оцењује да је унутрашњи дијалог о Косову и Метохији чиста фарса председника Александра Вучића. Обрадовић додаје да се Вучићево балансирање између запада и Русије свело на испуњавање налога појединих западних држава на штету националних итереса Србије.

Предлаже да је „потребно да се удруже и други истакнути интелектуалци и политичке, друштвене и патриотске организације“. Истиче, да је „посебно важно да онај родољубиви део бирача СНС-а и СПС-а, којих несумњиво има, схвати чему води ова политика и да одбију, да тој политици дају додатни легитимитет, јер смо стигли до црвене линије”, закључује председник Српког покрета Двери Бошко Обрадовић.

У интервјуу за портал ГрачаницаОнлајн Србима са Косова и Метохије Обрадовић  поручује да буду мудри, истрајни и сложни.

 

Фото: „Двери“
Врло је могуће да ће Вучићу измаћи обе столице, јер не седи ни на једној

ГрачаницОнлајн: Да ли је унутрашњи дијалог о Косову и Метохији био потребан и зашто?

Обрадовић: Унутрашњи дијалог је био потребан једино Александру Вучићу да би у јавности створио монтирану слику о уважавању различитих ставова и постојању широког народног консензуса по питању Косова и Метохије. У суштини, у том дијалогу учествују они чији ставови би могли да одговарају актуелном режиму, попут става професора Кутлешића о подели Космета по моделу две Немачке, што је нон-сенс. Морам да приметим да се фамозни унутрашњи дијалог у суштини свео на једнострани Вучићев монолог, а да су његови учесници најобичнији статисти чији је једини задатак да потврде његов став који ће ићи у правцу потпуног повлачења Србије са Косова и Метохије.

Колико је овај дијалог фарса видимо и по томе што га нема тамо где му је место и где би најпре требало да се одржи: у највишем законодавном телу у коме седе изабрани представници грађана Србије  –  у Народној скупштини Републике Србије.

ГрачаницаОнлајн: Шта су београдски избори показали, да је опозиција недорасла, неорганизована или да није свесна тренутка у којем се сви налазимо?

Обрадовић: Београдски избори су показали да морамо наћи нове начине да се изборимо са притисцима режима и изборним манипулацијама актуелне власти.

 

ГрачаницаОнлјан: Да ли актуелна власт може и жели да се одупре западним притисцима?

Обрадовић: Ако и жели, тешко да у томе може успети будући да је ову власт исти тај Запад довео са одређеним задацима. Александар Вучић жели да прикаже у јавности како он добро балансира између Запада и Русије, али све што смо до сада могли да видимо је у суштини испуњавање налога појединих западних држава, који су били на штету државних и националних интереса Србије. Врло је могуће да ће му се измаћи обе столице, јер не седи ни на једној.

Потпис на договор у Бриселу није требало ни стављати

 ГрачаницаОнлајн: Да ли је у овом тренутку окретање Русији реално?

Обрадовић: У овом тренутку је најпотребније окретање себи и сопственим интересима. Сигуран сам да нам је у остваривању тих интереса најбољи савезник Русија, па потом и Кина, али и многе државе Европе и света које нису признале независно Косово. Ипак, став Русије и Кине је од највећег значаја, јер заступају одбрану територијалног интегритета и суверенитета Србије у Савету безбедности УН.

ГрачаницаОнлајн: Претње Ивице Дачића да Србија може поништити договорено у Бриселу и окренути се Русији Вама звуче реално?

Обрадовић: Не мислим да су то претње. То би били идеално за српске интересе, јер у Бриселском споразуму не постоји ништа што је од српског интереса, а нарочито не за наш народ на КиМ. Потпис на  договоре у Бриселу није требало ни стављати, али не знам колико је реално да ће то учинити исти они који су те споразуме потписали и наставили да спроводе до данас. Поучен досадашњим искуством,  чини ми се да су те изјаве представа за домаћу и светску јавност, а да је циљ да се оснивање ЗСО представи као успех, што она свакако није, јер је планирана по уставу и законима лажне државе Косово. Волео бих да грешим.

Бошко Обрадовић, Фото: Двери
Срби са Космета живе у условима војне и политичке окупације и то једино актуелна власт не жели да призна.

 ГрачаницаОнлајн:  Да ли ће наша власт ипак дозволити Косову столицу у УН-у и које се све снаге требају удружити да се таква одлука спречи?

Обрадовић: Потписивање правно-обавезујућег споразума са лажном државом Косово, ка чему ова власт очигледно иде, отвара несметан пут да тзв. Косово добије столицу у УН. Ми смо у оквиру Радне групе за КиМ коју чине значајни људи попут бившег министра за КиМ др Слободана Самарџића, Драгана Тодоровића, др Дејана Мировића, др Драгане Трифковић, Славише Ристића и Марка Јакшића, кренули са активностима усмереним ка спречавању овакве одлуке. Међутим, потребно је да се удруже и други истакнути интелектуалци и политичке, друштвене и патриотске организације, и што је посебно важно, да онај родољубиви део бирача СНС-а и СПС-а, којих несумњиво има, схвати чему води та политика и да одбију да тој политици дају  додатни легитимитет, јер смо стигли до црвене линије.

ГрачаницаОнлајн: Шта би спречавање могло да има као последицу?

Обрадовић: Само позитивне. Слика света се променила. Нису више ни 90-те, ни 2000-те. Свет је постао мултиполаран. Русија, Кина, Индија, земље БРИКС-а, део земаља Европе, не деле став западних центара моћи из Вашингтона, Брисела и Лондона, не само по питању Космета, већ и по многим другим битним питањима за будућност човечанства. Нисмо имали повољнију међународну ситуацију по питању одбране КиМ од тренутне и било би парадоксално да сада држава Србија призна независно Косово. Последице би биле те да би Србија имала пуно посла да врати ингеренције и институције државе на територију АП Косово и Метохија, које су систематски растакане 10 година од режима Бориса Тадића 2008. до данас.

ГрачаницаОнлајн: Ваша порука Србима на Косову и Метохији.

Обрадовић: Срби са Космета живе у условима војне и политичке окупације и то једино актуелна власт не жели да призна. Двери су присутне на Космету, имамо много активности а функционишемо преко нашег Одбора за АП КИМ под окупацијом са седиштем у Грачаници, и то је доказ да никада нећемо одустати од Србије и Космета као њеног саставног дела. Резервну отаџбину немамо. Све их разумем и не осуђујем их што у овој ситуацији између страха за животе својих породица и своје имовине који сеје Приштина са једне и криминални парадржавни терор Београда са друге стране, не дижу свој глас и што су се притајили. Поручујем им да буду мудри, истрајни и сложни, као и њихови преци много векова уназад пре њих. Нека знају да их многи у остатку Србије и читавог света нису заборавили и да тренутак када ће моћи слободно да живе, раде и подижу своје породице у својој отаџбини није далеко. Мрак је најгушћи пред зору.

 

Иван Миљковић