Јевтић: Повлачимо се из Владе и тражимо одговорност

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

На данашњој седници Владе Косова, заменик премијера и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, обавестио је чланове Владе да на седници присуствује у техничком капацитету, истакао да се представнивци Српске листе повлаче из Владе и затражио одговорност свих који су у понедељак били налогодавци акције која је била уперена против недужних људи и представника Срба.

„Ми више нисмо део Владе и тренутак је када треба да се погледамо у очи и да добијемо одговоре на одређена питања. Као представник Срба или Српске листе, рећи ћу неколико ствари. Као прво, од првог дана смо говорили да нам је једини циљ мир, стабилност и сарадња и од првог дана смо се на тај начин понашали. Наш циљ се није променио. Ми смо у понедељак, 26. Марта, имали састанак на коме смо разговарали о миру, састанак на коме су учествовали сви политички представници Срба. У просторији у којој смо се налазили нису се налазили нити нарко дилери, нити криминалци, нити било ко има какав проблем са законом. Неко је рекао да је одлука Владе Косова, чији сам и ја био члан, да се забрани улазак господину Марку Ђурићу. Желим да истакнем да то није тачно, а онај ко је донео ту одлуку, то треба и да каже. Дакле, то није била одлука Владе, а ако имамо такве одлуке, требало би о тим одлукама да расправљамо на седницама, а то никада није био случај“, казао је Јевтић, обраћајући се сада већ бившим колегама.

Далибор Јевтић је затражио одговор на питање, због чега је употребљена сила на људе који су подигнутих руку, по наредби након уласка полиције сви легли на под?

„Јесу ли наше оловке и наши нотеси били претња за некога? Да ли је постојала друга могућност ,да се то уради на другачији начин? Свакако да јесте. Људи су се легитимисали, чланови Владе, ове исте Владе. Ја сам данас хтео да седнем на место на коме седи господин Рикало и видим да је ту његов заменик. Да ли сте се питали ко је све од вас позвао господина Рикала који се још увек налази у болници, да пита шта му се и зашто му се то десило“, упитао је Јевтић, затраживши одговорност свих који су учествовали у догађајима на северу Косовске Митровице.

Нагласивши да је тридесет двоје људи који нису имали нити оружје нити било шта, већ оловку и папир, повређено без разлога, Јевтић је додао:

„Људи су повређени сузавцем, а ми смо сузавац доживели у Скупштини. И када је било тешко, били смо уз вас да подржимо важне процесе. Немојте то да заборавите. Кад год је требало да будемо ту, да би се остварили мир и стабилност који су наши једини интереси, били смо на оним местима, на којима је требало да будемо. Те исте посланике сте заједно, колико се сећам, у неколико наврата када смо имали протесте на улицама Приштине нападали, а сада су доживели напад од стране полиције Косова“.

Министрима унутрашњих и спољних послова, јевтић се посебно обратио:

„Ви сте, као и сви ми у Влади Косова, изабрани између осталијх, и гласовима посланика Српске листе. Те исте посланике је у понедељак полиција Косова тукла без иједног разлога. Желим и Вас господине Пацоли да питам, пошто смо били у непрестаној комуникацији, каква је разлика између онога што сте ми говорили у тој комуникацији и онога сто сте на Твитеру написали или изјављивали. Најмање сто сам очекивао од вас, јесте да ми кажете о чему се овде ради“.

До данас заменик косовског премијера , осврнуо се и на хапшење које се синоћ догодило у Пећи

„Синоћ смо опет имали хапшење осморо Срба у општини Пећ, новинара који су дошли да раде емисију о узурпираној имовини, пет сати су били задржани у полицији. Ја не знам стварно какве су то поруке и докле ћемо тако?“

На крају је Јевтић поново затражио отварање истраге због напада на представнике Срба у косовким институцијама, грађане и новинаре.

„Уколико сте заиста искрени и желите да у будућности заједно радимо на миру и стабилности, да радимо на изградњи поверења које је и те како нарушено, најмање што треба да се учини, јесте отварање истраге око и недвосмислено рећи, ко је и за шта одговоран за оно што се дешавало у понедељак 26.марта, у Митровачком двору у Северној Митровици. Ништа није било тајно, постоје снимци и мислим да је врло лако утврдити ту одговорност. Када говорим о Заједници српских општина, ближи се пет година од како се неко обавезао да ће је формирати. Без обзира ко је у Влади Косова, ко је члан Владе а ко није, то је обавеза и овог састава Владе. Ја не знам да ли је истина, господине Љекај да сте рекли да ћете да нас хапсите ако нешто радимо по питању ЗСО, али желим да вам кажем да нећемо ништа да радимо, осим онога на шта се неко већ обавезао и што је неко већ потписао. Мислим да је та изјава непримерена, не зато што се ми сада бојимо, већ се тако шаље лоша порука”, закључио је Јевтић, уз напомену да се ЗСО мора формирати, на начин на који је то договорено у Бриселу.

На крају излагања, Далибор Јевтић је поновио да су српски представници увек ту како би помогли изградњу мира, стабилности и поверења.

Анђелка Ћуп