Радна група Двери за КиМ: СПЦ да изнесе свој став о потписивању правно-обавезујућег споразума

Радна група за КиМ је, како је раније и најављено, упутила писмо Патријарху српском г. Иринеју да се у овом драматичном тренутку за питање КиМ, Српска православна црква у Васкршњој посланици изјасни о правно-обавезујућем споразму са лажном државом Косово.

Бошко Обрадовић је прочитао делове писма у којем се истиче да међународна позиција Републике Србије у одбрани  територијалног интегритета и суверенитета државе није превише снажна, али да је далеко боља него током агресије НАТО пакта 1999. године и да су данашње позиције наших међународних савезника, пре свега Руске Федерације и Народне Републике Кине, знатно боље и са већим утицајем на међународне токове, те да је у овим околностима недопустиво да држава Србија пристаје на притиске, нарочито након дешавања у Косовској Митровици од пре неки дан.

Управо због тога је потребно да и институција у коју грађани имају највише поверења, а то је Црква, изнесе свој став.

„Јасна и недвосмислена порука народу, државницима и читавој домаћој и међународној јавности најзначаније духовне институције у Срба, Српске православне цркве, о недопустивости прекрајања граница и потписивању правно обавезујућег споразума о отуђењу целог или ма ког дела АП Косово и Метохија, је историјско-заветна, пастирска, светосавска и светолазаревска дужност мајке Цркве“ – пренео је Обрадовић став из писма које су потписали и проф. др Коста Чавошки, проф. др Слободан Самарџић, Драган Тодоровић, Милан Стаматовић и Драгана Трифковић.

Он је истакао да је поред овог писма Српској православној цркви, упућен и захтев председнку Народне скупштине за одржавање посебне седнице на тему Косова и Метохије и послата молба свим посланичким групама да овај захтев подрже јер су и најновији догађаји у Косовској Митровици показали да је разговор у Народној скупштини на ову тему више него неопходан и да је било какав дијалог бесмислен ако га нема у Дому Народне скупштине.