Сајам образовања у Грачаници: Образован народ стуб сваког система

Трећу годину заредом у Грачаници је у организацији Унивезитета у Приштини, са седиштем у Косовској Митровици, Средњих стручних школа са централног Косова и Дома културе одржан Сајам образовања. Идеја организатора је била да се на модеран и прихватљив начин средњошколци сретну са универзитетском понудом.

Све високообразовне установе имале су своје штандове око којих су се тискале групе ученика завршних година средњих стручних школа и распитивали се за услове и начине студирања на факултетима приштинског Унивезитета.

Фото: ГрачаницаОнлајн
Студенти су наша будућност

Трећи сајам образовања у Грачаници је отворио ректор приштинског Универзитета Раде Грбић који је истакао да Универзитет са седиштем у Косовској Митровици ни за чим не заостаје за другим високообразовним установама у централној Србији.

„Сајам је најбољи начин промоције нашег Универхзитета за оне које завршавају школе на Косову и Меотију. Ви сте наша будућност, без вас нема ни унивезитета на Косовоу и Метохији“, рекао је Грбић.

Ректор Грбић и градоначелник Поповић, Фото: ГрачаницаОнлајн

Сајам образовања није битан само Универзитету, већ и општини Грачаница. Први човек опшитне Срђан Поповић је истакао да је образовање стуб сваког народа.

„Образован народ је стуб сваког система и државе. Само тако можемо да гледамо напред и да градимо своју будућност.“, рекао је Поповић.

Традиционално, за Право и Економију влада највеће интересовање. Не заостају ни Учитељски ни ПМФ

Факултет Уметности из Приштине, са седиштем у Звечану, ове године облележава 45 лета постојања. На њиховом штанду, осим монографија, затичемо и бројне флајере са упутствима за будуће студенте.

Штанд Факултета уметности, Фото: ГрачаницаОнлајн

„Наш факултет има богату традицију постојања на овим просторима још за време Старе Југославије.“, подсећа техинчки сарадник са Факутлета уметности Игор Миљковић.

И ове године се на Факултету уметности организују студије на одсеку за ликовну, музичку и драмску уметност.

„ Интересовање за уметност никада не јењава“, каже технички сарадник за грачфички дизајн Игор Ћирковић.

На штанду Учитељског факултета из Лепосавића, Фото: ГрачаницаОнлајн

Учитељски факултет из Лепосавића ове године у понуди има два студијска програма на основним академским студијама: смер разредене наставе и васпитач у предшколским установама, каже асистент Ивана Симијоновић.

„Новина на овом факултету је да је добија акредитацију за спровођење докторксих студија, што добољно гововори о нашој високообразовној установи“, открива Симијовићева.

Млада и позитивна екипа на штанду ПМФ-а, Фото: ГрачаницаОнлајн

Природни математички факултет у Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици постији од 1960. године и нуди богат студијски програм.

„Математика, физика, биологија, информатика, географија, сваки од ових програма има основне студије које трају четири године. Интересовање младих за припродне науке је одлично, долазе распитују се и ми их упућујемо на наше студијске програме“, прича Алексадар Роксенијевић, председник студентског парламента ПМФ-а.

Универзитет за пословни инжењеринг и менаџмент из Бања Луке ове године је по други пут гост на Сајму образовања у Грачаници. Осим Републике Српске има бројна одељења и у централној Србији, а од недавно и Едукативни центар у Великом Ропотову код Косовске Каменице.

Асистетн Предраг Бојанић и руководилац едукативног центра каже да ова високообразовна установа има пет факултета са десет студијских програма.

„Настава се обавља уживо или електронским путем по Болоњи“, каже Бојанић.

Младе преставнице „Школе филмске магије“, Фото: ГрачаницаОнлајн

На овогодишњем Сајму образовања свој штанд је имала и „Школа филмске магије“, као специјализовани курс стварања филма. Кроз њихове летње радионице за глуму, режију, сценарио, камеру и продукциј прошло је више од 500 полазника различитих узраста и генерација.

Организатори кажу да су током протекле две године многи млади људи, управо на овом сајму, донели одлуку које ће бити њихово будуће занимање. Уверени смо да ће се то догодити и овај пут. Већ у априлу своје образовне профиле на Сајму образовања представиће све средње стручне школе са територије централног Косова.

Иван Миљковић