fbpx

Vrbica u Gračanici

Poslednje nedelje časnog posta Srpska pravoslavna crkva i vernici praznuju Lazarevu subotu, u narodu poznatiju kao Vrbica. Praznik je posvećen uspomeni na Lazara koga je Hristos pre ulaska u Jerusalim podigao iz mrtvih.

Pred blizu stotinak vernika, među kojima je najviše bilo roditelja sa decom, u manastiru Gračanica je svečanom liturgijom, uz sasluženje sveštenstva i monaštva, litijom i deljenjem venčića i zvončića deci obeležena Vrbica.

Litije u Gračanici, Foto: GračanicaOnlajn

Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dečje radosti, jer je, prema Jevanđelju, Hristos polazeći u Jerusalim rekao: „Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko“

Na taj praznik se u pravoslavne hramove unose vrbove grane koje tu ostaju do nedeljne liturgije, na Cveti, kada se obavlja ritual blagosiljanja vrbe. Vrbove grane koje se potom dele narodu, simbolizuju palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Spasitelja Isusa Hrista na ulasku u Jerusalim.

Foto: GračanicaOnlajn

Prema predanju, Lazar je, kao kiparski arhiepiskop, živeo još 30 godina po vaskrsenju, propovedajući hrišćanstvo. Pravoslavni vernici istovremeno proslavljaju i Vrbicu koja, prema kanonu crkve, počinje službama bdenja u navečerje Cvetne nedelje, svečanog ulaska Hristovog u Svetu zemlju. Vrbica je uvek subotom, dan uoči praznika Cveti, koji je nedelju dana pred Vaskrs.

Litije za Lazarevu subotu, manastir Gračanica

Običaj je u našem narodu da deca na ovaj dan nose i zvončiće oko vrata, što simbolično predstavlja pozdrav Hristu, koji je ulazio u Jerusalim.  Narod obilazi oko hrama uz pevanje tropara Lazareve subote. Ovaj praznik je isključivo praznik dece. Za taj dan majke svečano obuku svoju decu, pa čak i onu najmanju, od nekoliko meseci, donose, svečano obučenu, crkvi, kupuju im zvončiće vezane na trobojku i stavljaju oko vrata. Deca se raduju, trče po porti i učestvuju u ophodu oko crkve. Mlade vrbove grančice se odnose kućama i stavljaju pored ikone i kandila. Sa ovim danom počinju veliki Vaskršnji praznici.

Foto: GračanicaOnlajn

U nekim krajevima, kod nas na Šari, u Sirinićkoj i Sredačkoj župi i Metohiji organizuju se povorke „lazarica“ i „dodola“. Lazarice su bile udešene, čiste u novim odelima, bogato iskićene, predstavljajući dolazak letnjeg perioda. Bile su rado dočekivane po kućama i darivane hranom i pićem.

Ivan Miljković

 

%d bloggers like this: