Пригрлимо једни друге у сусрет долазећем Васрску.

Владика рашко призренкси Теодосије служио је данас пред мноштвом веника, највише деце, свечану ахијерејску литургију поводом празника Цвети.Не треба да се бојимо ничега, јер и Господ каже, ако верујете све ће вам бити могуће. Не треба ми да мислимо шта ће бити и како ће бити са нама и са нашим светим Косовом и Метохијом, има Неко ко више брине од нас“, поручио је Владика окупљеним верницима у Грачаници.

Богослужење на Цвети, Фото: ГрачаницаОнлајн

Цвети спадају у покретне празнике и падају један дан после Лазареве Суботе или Врбице. Означавају дан када је Господ Исус Христос, на магарету ушао у Јерусалим, а верни народ га је у знак поштовања и почасти поздрављао палминим и врбовим гранчицама, бацајући плахте путем којим је пролазио.

После празника Цвети почиње последедња недеља часног поста пред долазећи Васкрс. Владика Теодосије је позвао веран народу да страсну недељу проведу у храмовима Божјим у молитиви и мислима које приклањамо Спаситељу.

„Господ је себе принео за откуп свих нас и зато ми, молећи се у храмовима Божјим, молимо се да Господ и нас принесе за жтрву, али и за Басрксење и живот вечни“, подсетио је Владика у беседи.

Владика Теодосије причешћује децу, Фото: ГрачаницаОнлајн

Окупњеном верном народу владика рашко – призрениски је поручио:

„ Зато браћо и сестре не треба ми да се бојимо ничега, јер и Господ каже, ако верујете све ће вам бити могуће. Не треба ми да мислимо шта ће бити и како ће бити са нама и са нашим светим Косовом и Метохијом. Има неко ко више брине од нас. Наше је само да бринемо да будемо како треба, да будемо исправни у животу и да наша дела буду саобразна са Јеванђељем и речју Господњом“, закључио је на крају беседе владика Реодосије.

Сава Шмигић, парох грачанички, Фото: ГрачаницаОнлјан

Мноштво народа,  изнад свега деце, примилио је причест у последњој недељи поста.

Парох грачанички Сава Шмигић је подсетио верне на опасности човекових дела и отуђености коју је донело модерно доба.

„ Ако свако буде гледао себе, нећео бити једно, него ћемо отићи у индувидуализам, који свакако води у пропаст. Пригрлимо једни друге, јер је управо то порука овог празника. Праштајмо једни другима, волимо једни друге, примимо једни друге, постарајмо се једни за друге. Љубави да имамо, праштање да имамо и то нам је нада у спасење“, поручио је на крају краће беседе отац Сава Шмигић.

Отац Сава Шмигић, Фото: ГрачаницаОнлајн

Народни обичаји за Цвети нераскидово су везани за буђење природе, а према Библији, деца и верни народ су цвећем, палминим и врбовим гранчицама, обасипали пут којим је пролазио Христос, улазећи у Јерусалим.

Иван Миљковић