Борис Малагурски за портал ГрачаницаОнлајн: Не тражите поруке из Београда. Слушајте оно што је у вашем срцу.

Чувени српски редитељ Борис Малагурски, светску славу је стекао документарним филмовима „Тежина ланаца“ и „Тежина ланаца 2“ у којима је до танчина објаснио распад СФРЈ, улогу великих сила у томе, пропаст југословенске привреде, уз свесрдну помоћ запада, наметање неолибралог капитализма, улози и помоћи водећих невладиних организација, финанисраних из САД-а, у процесу разбијања заједничке земље.

У интервјуу за портал ГрачаницаОнлајн Малагурски објашњава како су и зашто Албанци у многим земљма света покушали да спрече пројекције његовог последњег филма о угрожености српске културне и историјске баштине „Косово: Моменат у цивилизацији“.

Српски Мајкл Мур, како га називају многи светски медији, каже да људи заборављају да кад запад негде „упумпава новац“ новац се и враћа Западу.   

„Они Албанци који су изашли из стања масовне хипнозе на Косову, су већ напустили покрајину“, тврди Малагурски, а Србима поручује:

Поводом разних спекукалција у медијима, у вези са хапшењем директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића, српски редитељ Борис Малагурски каже да се треба више држати доказа, а мање ширења сензационалистичких теорија.

„Без конкретних доказа. Мишљења су мишљења, а чињенице су чињенице“, подвлачи Малагурски.

Б. Малагурски: приватна архива

ГрачаницаОнлајн: Твој филм „Косово: Моменат у цивилизацији“ у правом смислу речи, имао је светску премијеру. Угрожена српска баштина је представљена у свим земљама које нешто значе и које нешто одлучују у глобалној светској политици?

Борис Малагурски: То нам је био и циљ. Након светске премијере у Паризу, где је седиште Унеска, филм је представљен у Америци, Канади, Шведској, Аустрији, Аустралији и многим другим државама широм света. Желели смо да светској јавности представимо истину о нашој културној и историјској баштини, али и да им објаснимо да то није само српска баштина, већ нешто што је кроз Србе грађено за читаву цивилизацију.

Светској јавности представља истину о нашој културној и историјској баштини
Албанци су се трудили да нас ућуткају, али нису успели да ме спрече да се борим за истину и правду

ГрачнаицаОнлајн: Албанцима се то никако није допало, чиме су се све служили да би српечили ширење истине о српској баштини на Косову и Метохији?

Борис Малгурски: Прво је кабинет тзв. премијера „Републике Косово“ Рамуша Харадинаја осудио филм и наш филмски тим. То се десило пар дана након премијере у Паризу. Онда су албански лобисти покушали да забране премијеру у Стокхолму. Успели су да застрашивањем убеде културни центар где је требало да се прикаже филм да откаже пројекцију, иако смо имали уговор. Брзо смо нашли нову салу и ипак приказали филм у Стокхолму. Албански лобисти нису успели да забране истину у Шведској. Нису успели ни у Канади, где је тзв. конзул „Републике Косово“ покушао да забрани пројекцију у Торонту. Претио је биоскопу где је заказана премијера, говорио да ће их тужити Одбору за људска права Онтарија. Биоскоп је одбио да се повуче пред притисцима и премијера је несметано одржана у Торонту. Албанци су се трудили да нас ућуткају, али нису успели.

ГрачаницаОнлајн: Да ли су ти лично претили?

Борис Малагурски: Било је претњи насиљем и смрћу на друштвеним мрежама, све сам уредно пријавио. Ја претње схватам веома озбиљно, али неће ме спречити да се борим за истину и правду.

Живот је превише кратак да бисмо га провели у страху. Нада је већа да ћемо се ослободити неолибералних ланаца којима сви робујемо.
Са једне од прејекција филмова у свету; Фото: приватна архива

 ГрачаницаОнлајн: Шта је то што те мотивише да се ухватиш у коштац са највећим светским проблемима данашњице? Без заобилажења их именујеш и прозиваш одговорне у својим филмовима.

Борис Малагурски: Сматрам да људи који имају свест о узроцима проблема данашњег времена имају дужност да шире ту свест на начин на који најбоље умеју. Ја то радим кроз филмове. Мене искрено боли свака неправда и не желим да останем нем и пасиван. Не сматрам да треба да се плашим од тога да делујем слободно, јер је живот превише кратак да бисмо га провели у страху.

ГрачаницаОнлајн: Шта се то и колико променило у геополитичком смислу, од твојих последњих филмова  „Тежина ланаца “ и „Тежина ланаца 2“?  Да ли смо авети званој неолиберализам стали за врат и када ћемо?

Борис Малагускри: Иако је неолиберализам као идеологија мртав, њени духови и даље дрмају светском политиком. Међутим, геополитичка ситуација се променила и још увек се мења. И даље су САД водећа светска сила, али њена моћ сваког дана опада због растућег утицаја других светских сила попут Русије и Кине. Утолико је нада већа да ћемо коначно успети да се ослободимо неолибералних ланаца којима и даље робујемо. Не само ми, већ и многи други народи широм света.

ГрачаницаОнлајн: Шта је запад урадио на Косову упумпавајући велике количине новца?

Борис Малагускри: Људи често заборављају да кад запад негде „упумпава новац“, тај новац се углавном враћа западу. Рецимо, запад одобри кредит за изградњу фабрике у некој сиромашној земљи, али на тендеру та земља бира неку Западну компанију која ће ту фабрику да изгради, тако да се паре враћају у Западне џепове, а та сиромашна земља мора годинама и деценијама да отплаћује дугове којима је Запад контролише. Имају и други штос – отвориће неку западну фабрику код нас само ако им дамо субвенције. Тако ми, као сиромашна земља, плаћамо богатима да запосле људе у нашој земљи и исплаћују им бедне плате од наших пара, а профит носе на запад. Свака част политичарима који успевају да нас убеде да је то за наше добро. Није Косово прошло ништа боље од нас, напротив. Само Албанци још увек више гледају у ту њихову измишљену заставу него у џепове. Они Албанци који су изашли из стања масовне хипнозе на Косову су већ напустили покрајину.

Људи треба више да се држе доказа, а мање ширењу сензационалистичких теорија без икаквог доказа.
Плакат за филм: Косово: Моменат у цивилизацији

ГрачаницаОнлајн: У коју верзију, ти као режисер, радије верујеш, да је сукоб и хапшење Ђурића на северу Косова било исценирано или да је то било, као што наше власти тврде чин доказивања ко је на северу газда?

Борис Малагурски:  Ја сам неко ко воли све веома темељно да истражи пре него што коментарише. Сваког дана смо бомбардовани лажним вестима. Примера ради, упорно се објављује чланак „Правде“ у којем је објављено да је Марко Ђурић ухапшен пар сати пре него што је стварно ухапшен. То није доказ ни за шта, јер наслов чланка може лако да се промени. Рецимо, ако ја у 12 часова напишем чланак „Марко Ђурић долази на Косово“, у 17 часова могу да променим наслов чланка у „Марко Ђурић ухапшен на Косову“, а временски печат објављивања чланка остаје 12 часова. Тако свако ко види чланак после 17 часова мисли да је као такав објављен у 12 часова, а тад је био другачији. Не кажем да је ово случај и са чланком на „Правди“, али волео бих кад би се људи више држали доказа, а мање ширења сензационалистичких теорија без конкретних доказа. Мишљења су мишљења, а чињенице су чињенице.


БИОГРАФИЈА:

Син Бранислава Малагурског и Славице Малагурски, одрастао је у Суботици. Године 2005. емигрирао је у Канаду и снимио документарни филм о свом одласку из Србије који је назвао The Canada Project. Филм је приказан на Радио-телевизији Србије у оквиру емисије Мире Адања-Полак. У Канади је Малагурски 2008. организовао протесте против проглашења независности Косова и Метохије и добио подршку канадског новинара Скота Тејлора и ирске дипломате Мери Волш у прављењу документарног филма о људским правима на Косову.

Филмови: Косово, можеш ли замислити? (2009. године), Тежина ланаца (2010.), Претпоставка правде (2012.), Бегорд (2013.), Тежина ланаца (2014.). Радио је и на Телевизи од 2013. до 2015. године. Тренутно уређује и води емисију „Глобално“ на РТВ БН из Бјељине.  Више путе је награђиван.


Радујем се посебној пројекцији за Харадинаја у затвору

ГрачаницаОналјн: Када се можемо надати премијери твог последњег филма на Косову и Метохији и да ли је релано обећање да за Харадинаја бити организована специјална премијера у затвору?

Борис Малагурски: Надам се да ће премијера на Косову и Метохији бити веома ускоро, а радујем се и посебној пројекцији за Харадинаја у затвору. Обећање је обећање, филм је спреман, чекам да се Харадинај добровољно преда или да га нека озбиљна држава коначно ухапси и осуди.

ГрчаницаОнлајн: Твоја порука за све Србе на Косову и Метохији, који живе Северно и Јужно од Ибра?

Борис Малагурски: Не тражите поруке од нас из Београда. Слушајте оно што је у вашем срцу.

Иван Миљковић