Д. Јевтић: ЗСО ће бити формирана у складу са Бриселским споразумом

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

Спска листа не разматра повратак у Владу Косова, већ јој је приоритет оснивање Заједнице српских општина, изјавио је данас у Клокоту министар за заједнице и повратак у оставци, Далибор Јевтић. Јевтић тврди да ће ЗСО бити формирана у складу са потписаним споразумом у Бриселу, свидело се то некоме или не.

Приликом данашње посете општини Клокот, министар за заједнице и повратак и заменик косовског премијера у оставци, Далибор Јевтић, говорио је о најновијој политичкој и безбедносној ситуацији на Косову. Он је поручио Србима широм Косова да неће остати незаштићени, да могу и даље очекивати помоћ српских представника и Владе Србије, а да о повратку у Владу Косова представници Српске листе тренутно не размишљају.

„Није нама најважније да ли ћемо да се вратимо у Владу Косова, наша је одлука оваква каква јесте и она је једина логична након онога што се десило у Митровачком двору, у Северној Митровици. Наш приоритет је ЗСО. Ја не сумњам да је намера Приштине да се ЗСО не формира, али ће она да буде формирана и то на начин на који је договорено у Бриселу“, нагласио је министар у оставци, Далибор Јевтић, објаснивши да је Управљачки тим задужен за израду статута ЗСО и да Срби имају правни основ за њено формирање.

Јевтић тражи и да се хитно открије ко је наредио пребијање грађана, новинара и политичких представника Срба на северу Митровице пре неколико дана.

„Ако неко заиста искрено жели да сарађује са нама, а не да нам прети хапшењем и да нас угрожава на било који начин, то може да учини ако са речи пређе на дела. Доста нам је декларативних обећања, сада желимо да видимо дела, а то је првенствено пуна истрага око догађаја у Митровачком двору, где су били нападнути људи који нису имали оружје, где су били нападнути новинари, где су били угрожени људски животи. Тражимо одговорност оних који су то наредили, као и да се крене у фомирање ЗСО, у складу са Бриселским споразумом и да се престане са једностраним потезима“, рекао је Јевтић, позивајући иницијатора полицијске акције у Митровачком двору да се не крије иза одлуке Владе Косова.

Притисака међународне заједнице на Српску листу да се врати у Владу Косова и да одустане од формирања ЗСО, уколико то не ураде приштинске институције нема, тврди Јевтић, а то што Самостална либерална странка није подржала министре и заменике из редова Српске листе и што кадрови из редова те партије нису поднели оставке, није желео да коментарише.

„То је одлука те политичке партије и свака партија има своју политику. Свака партија се кандидује на изборима представљајући резултате свог рада и одлуке које су доносили. То је питање за Самосталну либералну странку и они ће вам дати најбољи одговор“, одговорио је Јевтић на новинарско питање.

Далибор Јевтић је обећао грађанима да ће, без обзира на излазак из Владе Косова, српски представници бити присутнији у свим српским срединама и да ће њихов глас да буде снажнији него раније. Он је позвао Србе на јединство, а Албанцима је поручио да Срби само желе да живе у миру и на својим огњиштима.

Српска листа је спремна за ванредне парламентарне изборе и очекује још већу подршку гласача него на последњим локалним и парламентарним косовским изборима“, закључио је Далибор Јевтић.

Анђелка Ћуп