Посета Далибора Јевтића општини Клокот, подршка мештанима како би опстали на Косову

Далибор Јевтић

Српски представници ће наставити да помажу своје сународнике како би опстали на Косову, а гарант опстанка је и Заједница српских општина, која ће бити формирана у наредних неколико недеља, рекао је данас у Клокоту, заменик коосвског премијера и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић. Јевтић је поручио да ће ЗСО функционисати и у срединма где Срби нису већина, нагласивши да ЗСО за Србе није политичко, већ животно питање.

Министар за заједнице и повратак и заменик косовског премијера у оставци, Далибор Јевтић, разговарао је данас са грађанима и градоначелником општине Клокот- Врбовац, Божидаром Дејановићем. Циљ Јевтићеве посете је био, како је сам рекао, подршка Србима и договор са представницима локалне самоуправе о начинима помоћи Србима у овом делу Косовског Поморавља.

“Након састанка који смо имали са председником Републике Србије, Александром Вучићем, договорено је да ових дана будемо тамо где нам је и место, да будемо са народом, да са народом разговарамо и да на начин на који је то учињено након његовог разговора са грађанима у Лапљем Селу, помажемо српским породицама на различите начине. Данас сам председнику општине рекао и од њега тражио, да сви ви који имате одређене проблеме, то пренесете локалној самоуправи, а ми ћемо на исти начин на те захтеве одговарати. Помоћи ћемо људима, помоћи ћемо вама да овде опстанете, на различите начине. Нећемо бити у могућности да решимо баш сваки проблем, али сваки решени проблем је проблем мање”, рекао је Јевтић у пуној сали Дома културе у Клокоту, нагласивши да су у договору са председником Вучићем, у Српској листи обезбеђена извесна средства, како за подршку јавном друштвеном интересу, тако и за различите видове помоћи, као што је изградња и обнова кућа, запослење, помоћ у пољопривреди.

Јевтић је позвао мештане Клокота да не продају своју имовину.

“Свако продато парче земље је продата шанса да нас у будућности буде више”, казао је Јевтић.

Грађани ове мале општине на истоку Косова су видно узнемирени после најновијих догађаја на северу Косовске Митровице. Највећи проблем је, осим увек неизвесне безбедности, по речима грађана, незапосленост и продаја кућа и имања, која прети да промени етничку структуру ове општине.

“Безбедност је лоша, посла нема, људи продају и одлазе”, каже педесетогодишња мештанка Клокота, која није желела да се представи, нагласивши да не види будућност на Косову, јер и поред напорног рада у пољопривреди, произведено не може да се прода.

Са друге стране, Ненад Крчмаревић, професор из Грнчара каже да будућности за Србе у општини Клокот има:

“Планирам да заснујем породицу и да останем на овим просторима. Будућности има, нада постоји, али се треба борити. Много зависи од светских трендова, а не само од Приштине и Београда”.

Незапосленост је и за градоначелника општине Клокот, Божидара Дејановића, највећи проблем општине на чијем је челу.

“Ми радимо на смањењу незапослености и већ имамо отворених 70 до 80 радних места у просвети, а трудићемо се да грађанима помогнемо и на друге начине. Свака породица ће имати примања, или из косовских или из институција Републике Србије”, рекао је Дејановић, напоменувши да је се министром Јевтићем разговарао и о инфраструктури, односно о реконструкцији парка у Клокоту и изградњи тротоара у Грнчару.

Општина Клокот – Врбовац обухвата катастарске општине: Клокот, Врбовац, Могила и Грнчаре, а у њој живи

3 500 становника. Општина је формирана по плану Мартија Ахтисарија о децентрализацији, а званично је почела са радом 8. јануара 2010. године.

Анђелка Ћуп