Седми април, Светски дан здравља

Светска здравствена организација (СЗО) је 1948. године, на свом првом састанку Светске здравствене скупштине, као једно од својих првих званичних аката, одлучила  да 7. април, сваке године обележи као Светски дан здравља. Он се обележава у циљу подизања свести и скретања пажње јавности на глобално здравље, што је  тема од велике важности.

Светски дан здравља ове године затиче многе земље у борби да побољшају квалитет здравствених услуга.

Овогодишња порука СЗО је здравствена заштита за све, приступ здравственим потребним, квалитетним, довољним, ефикасним услугама, и без финансијских потешкоћа што је, наглашава се, истовремено кључ за здравље и добробит људи и нација.

Косовски Омбудсман: Право на здрав живот основно право сваког човека и одраз демократски развијеног друштва

„Упркос уставној гаранцији за здравствену заштиту и чврстој законској основи, која гарантује ово право, и даље је остаје изазов обавеза државе да спроводи ово право“, каже косвски Народно адвокат Хиљми Јашари поводом светског дана здравља.

Хиљми Јашари, Омбудсман

Јашари наглашава да наставак не спровођења Закона о здравственом осигурању представља индикатор кршењљудских права у овој области.

Омбудсман позива надлежне органе да израде ефикасне здравствене политике и програме, који ц́е бити у складу са тежњама Агенде 2030 Циљева Одрживог развоја, чији је циљ „Пружање здравог начина живота и промоције добробити свих људи свих узраста„, као и свеобухватно здравствено осигурање.

Поводом дана који је СЗО прогласила Светским даном здравља косовски Омбудсман који је као институција и механизам надлежан за заштиту, прац́ење и промоцију људских права, захтева од свих заинтересованих страна да у потпуности спроведу уставне принципе и све остале законске одредбе. Хиљми Јашари подсец́а на обавезу јавних институција да спроводе препоруке наведене у извештајима Омбудсмана, која посебно третирају питање здравствених проблема.

Омбудсман наглашава да је право на здрав живот суштинско и основно право сваог човека у развијеном и демократском друштву.

 

И.М.