„Најјаче Васкршње јаје“ манифестација која негује традицију, културу и спортски дух

Павле Ћирковић, ученик првог разреда ОШ „Краљ Милитун“ и Миодраг Ђорђевић из Грачанице овогодишњи су победници такмичења „Најјаче васкршње јаjе“, манифестације која се од 2015. године у Грачаници одржава на други дан Васркса.

Изложба дечијих радова, Фото: ГрачаницаОнлајн

Манифестација нема само спортски и такмичарски, већ и културни карактер. Изложба дечијих цртежа и радова са темом најшареније и најлепше јаје, у коју су биле укључене све предшколске установе на територији општине Грачаница, одржана је и ове године.

Павле и Миодраг победници овогодишњег такмичења, Фото: ГрачаницаОнлајн

Побеник у категорији такмичара старијих од 15 година, Миодраг Ђорђевић каже да се такмичи од када је манифестација почела да се организује у Грачаници и да му се ове године заиста посрећило да победи.

„Прошле године сам освојио другу, ето, ове године ми је пошло за руком да освојим прву награду, чиста сличајност, каже Миодраг.

Осмогодишњи Павле Ћирковић прича да је мами помагао да заједно боје јаја, али да је ово, са којим је стигао до финала и освојио прву награду, у категорији млађих такмичара, сам изабрао.

„ Од самог почетка сам имамо неки осећај да ћу да победим“, усхићено је причао Павле, док је у руци држао икону коју је као нагаду добио од организатора.

Фото: ГрачаницаОнлајн

Трочасовни такмичарски програм, одржан на летњој позориници Дома кулутре у Грачаници, био је обогаћен учешћем културно уметничких друштава: Дечјег ансамбла народних игара „Венац“ из Лапље Села и Доње Брњица, КУД „Симонида“ из Грачанице и КУД „Славуј“ из Новог Бадовца. Програм је употрпунио и млади виртуоз на Хармоници, освајач бројних награда Сава Здравковић из Грачанице.

Програм су обогатили млади чувари српске традиције: Фото: ГрачаницаОнлајн

Такмичење „Најјаче васкршње јаје 2018.“ је отворио председник општине Грачаница Срђан Поповић. Он је нагласио да му је част што отвара такмичење које полако поприма традиционални караткер, а посебно што види толико деце на једном месту.

Драго ми је да је ова манифестација, из године у годину све масовније и веома је значајна за очување нашег традиције, фолкора и језика“, рекао је Поповић.

Фото: ГрачаницаОнлајн

За допринос и очување хришћанске традиције и наслеђа додељена је повеља патријарху СПЦ господину Иринеју, као и Епарихији рашко призеренској.

Организатори су и ове године за допринос у очувању традиције, културе, али и због промоције самог такмичења, доделили захвалнице и појединцима и нстиутцијама,образовним устновама, медијима, али служби Хитне помоћи у Лапљем селу. У име ове службе захвалницу је преузела начелница одељења Хитне помоћи Дома Здравља у Грачаници, Марина Макровић Мадић.

Марина Марковић Мадић је преузела захвалницу Хитној помоћи, Фото: ГрачаницаОнлајн

Идејни творац манифестације „Најјаче васкршње јаје“ учетељ Љубомир Максимовић не крије задовољство што је из године у годину посећеност све боља, а организација на вишем нивоу. Каже да је од самог почетка, када је за организацију „туцијаде“ у Грачаници добио подршку и из Мокрина, где се одржава светско првенство у туцању јајима и благослов од Епархије рашко – призренске, веровао у ово такмичење.

„Ове године смо имали изузетно велики број такмичара, поготову испод 15 година, припремили смо и богатији културно иметничи програм. Све је то у циљу очувања наше културне баштине. коју нико нема право да нам одузме“, поручио је учитељ Максимовић.

Финалсти: Јовица Ђекић и Миодраг Ђорђевић, Фото: ГрачаницаОнлајн

Организацију „Најјачег васкршњег јајета“ помогла је Општина Грачаница, а укључене су и 32 иституције или организације.

„Организациони одбор је ове године имао посебно озбиљан и тежак посао, зато користим прилику да истакнем огромну захвалност Срђану Перићу, Николу Илићи, Мирослава Ивићу, Алексадру Гуџићу, Синиши Ђорђевићу“, рекао је Љубимир Максимовић.

„Здравље и у име Бога, видимо се поново, на истом месту, 2019. године“, поручио је на крају председник Организационог одбора манифестације „Најјаче Васкшње јаје 2018.“ учитељ Љубомир Максимовић.

Иван Миљковић