Јевтић са митрополитом Порфиријем: СПЦ важна за опстанак Срба

Далибор Јевтић и митрополит загребачко-љубљански Порфирије

Министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић и митрополит загребачко-љубљански Порфирије, приликом сусрета у Загребу, закључили да је Црква један од важнијих стубова опстанка Срба на Косову, као што су и Срби у Хрватској везани за своје светиње.

Јевтић је упознао митрополита да се представници Срба на Косову боре да Црква има већа права и бољи положај и да то раде на институционалан начин, усвајањем новог Закона о верским заједницама, који ће Цркви дати већа права.

Јевтић је током састанка рекао да је ова година важна за решавање многих питања која муче народ на Косову и да треба мудро приступити решавању сваког проблема који стоји на путу боље будућности и, како је рекао „важно је да знамо шта хоћемо, а не шта нећемо“ када је о животу Срба на Косову реч.

Митрополита је упознао Јевтића са информацијама које има, а које се на Косову могу применити, како би се заштитила права невећинских народа.

„Обрадовао сам се вашем доласку и сматрам да је јако важно што сте овде да видите како функционишемо, како би касније говорили о животу Срба на местима на којима се одлучује. Чувајте нам Србе на Косову и борите се за њих“, поручио је митрополит Порфирије.

На крају је закључено да се за бољи живот Срба треба борити на све начине и истакнуто да ће тако бити и убудуће.

А.Ћ.