Јевтић и Сарди разговарали о ситуацији на Косову

Далибор Јевтић и Пјер Кристофер Сарди

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, разговарао са амбасадором Италије на Косову Пјером Кристофоро Сардијем о подршци Амбасаде Италије у важним процесима за невећинске народе на Косову, као и о томе како превазићи проблеме који тренутно стоје на путу изградње поверења српског и албанског народа, саопштено је из Министарства за заједнице и повратак.

Јевтић је италијанском амбасадору рекао да се мора превазићи ситуација у којој се Косово данас налази и да се што хитније морају изнаћи начини да косовско друштво крене сигурним корацима напред, јер тренутно стање у многим областима оптерећује све народе који живе на овим просторима.

Успостављање Заједнице српских општина је и током овог састанка била једна од главних тема, а министар у оставци, Далибор Јевтић, затражио је да међународна заједница подржи став „Српске листе“ као и Срба на Косову, да се морају поштовати све норме договора из Брисела и да се ЗСО може формирати једино у складу са оним што пише у договору. Јевтић је подсетио да је први споразум о нормализацији односа Београда и Приштинр ратификован у Скупштини Косова двотрећинском већином и да је то дало правну основу да се ЗСО успостави.

Министри Српске листе у Влади Косова су у техничком мандату, али да раде и даље помажу онима којима је помоћ неопходна.

Подсећамо, ово је други сусрет министра Јевтића са амбасадором Италије на Косову. Јевтић и Сарди су се састали и у септембру прошле године и на том састанку је закључено да један од најважнијих процеса на Косову, процес повратка не тече планираним током и да ствари треба мењати у циљу поспешивања и опстанка и повратка Срба на Косову.

А.Ћ.