Jevtić i Sardi razgovarali o situaciji na Kosovu

Dalibor Jevtić i Pjer Kristofer Sardi

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić, razgovarao sa ambasadorom Italije na Kosovu Pjerom Kristoforo Sardijem o podršci Ambasade Italije u važnim procesima za nevećinske narode na Kosovu, kao i o tome kako prevazići probleme koji trenutno stoje na putu izgradnje poverenja srpskog i albanskog naroda, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.

Jevtić je italijanskom ambasadoru rekao da se mora prevazići situacija u kojoj se Kosovo danas nalazi i da se što hitnije moraju iznaći načini da kosovsko društvo krene sigurnim koracima napred, jer trenutno stanje u mnogim oblastima opterećuje sve narode koji žive na ovim prostorima.

Uspostavljanje Zajednice srpskih opština je i tokom ovog sastanka bila jedna od glavnih tema, a ministar u ostavci, Dalibor Jevtić, zatražio je da međunarodna zajednica podrži stav „Srpske liste“ kao i Srba na Kosovu, da se moraju poštovati sve norme dogovora iz Brisela i da se ZSO može formirati jedino u skladu sa onim što piše u dogovoru. Jevtić je podsetio da je prvi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištinr ratifikovan u Skupštini Kosova dvotrećinskom većinom i da je to dalo pravnu osnovu da se ZSO uspostavi.

Ministri Srpske liste u Vladi Kosova su u tehničkom mandatu, ali da rade i dalje pomažu onima kojima je pomoć neophodna.

Podsećamo, ovo je drugi susret ministra Jevtića sa ambasadorom Italije na Kosovu. Jevtić i Sardi su se sastali i u septembru prošle godine i na tom sastanku je zaključeno da jedan od najvažnijih procesa na Kosovu, proces povratka ne teče planiranim tokom i da stvari treba menjati u cilju pospešivanja i opstanka i povratka Srba na Kosovu.

A.Ć.