Саопштење Марка Ђурића: Претећи тонови и неистине неименованих представника НАТО алијансе

После објављивања текста Агенције Бета да је, како кажу неименовани извори у НАТО-у, Марко Ђурић, 26. марта на Косово ушао илегално и да није испоштовао процедуру, саопштењем се огласио и Марко Ђурић.

Саопштење преносимо у целости:

Претећи тонови и неистине неименованих представника НАТО-а јесу наставак насиља које је над Србима са КиМ спроведено пре две недеље и недопустиво мешање у демократске процесе и настојања да се конфликти на западном Балкану превазиђу мирним путем.

Мешање једне војне алијансе у спровођење и тумачење споразума које су Београд и Приштина постигли уз посредовање Европске уније јесте, најблаже речено, непремерено. НАТО би, уместо што покушава да се меша у политичке процесе у једној демократској држави каква је Србија, требало да се мало боље стара о ономе што јесте у његовом мандату, а то је Резолуција 1244 Савета безбедности УН и безбедност неалбанског становништва на Косову и Метохији.

Део Бриселског договора о ЗСО

Ми, срећом, још не живимо у постапокалиптичном антиутопијском свету у коме ће нашим животима управљавити некаква глобална војна хунта, и надам се да у таквом свету никада нећемо ни живети. Само у таквом свету би поруке какве смо данас имали прилике да чујемо посредством анонимних извора у Бриселу биле у складу са политичком реалношћу и логиком.

Заједница српских општина има да буде формирана сасвим у складу са договорима постигнутим уз посредовање ЕУ, а не према вољи анонимних извора из НАТО-а.

Наравно да ће Заједница српских општина бити финансирана и из Београда, јер то је један од исхода бриселског дијалога, и нема тог „анонимног извора“ који ће у кафанском разговору поништити све што је постигнуто у вишегодишњем политичком и дипломатском процесу, у којем је, још једном подсећам, посредник била ЕУ.

Цитираћу тачку 17д споразума са Приштином, у којој се наводи да ће Заједница српских општина, између осталог, бити финансирана из: „прилога, бесповратних зајмова, донација, као и путем финансијске подршке других асоцијација и организација, домаћих и међунароодних, као и из Републике Србије…“

Имејл најаве посете Марка Ђурића

Питам НАТО где је уосталом био пет година, колико захваљујући Приштини касни спровођење дела Првог бриселског споразума који се односи на Заједницу српских општина, и од када је тумачење међународних споразума и вршење притисака да се они измене у мандату те алијансе?

Наравно да то није у мандату НАТО-а, али је зато у мандату НАТО-а одржавање поретка успостављеног Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, у којој нема такозваног независног Косова за које лобира анонимни извор из Брисела.

На крају, као протагониста догађаја на које је направљен осврт у разговору са анонимним извором, морам да питам НАТО каква је сврха лажи да је прекршена процедура јер је најава мог одласка на Косово и Метохију послата касно, после радног времена, у 17 сати, иако је послата у 9.44 сати, као што се може видети из званичне кореспонденције?